Петиция в подкрепа изучаване на историята на комунизма в училище е обявена в интернет

Петиция в подкрепа на изучаването на комунистическия режим в средните училища е пусната в интернет. Инициатор е Евелина Келбечева от Американския университет в България.

"Четвърт век след падането на комунизма в България ние продължаваме да живеем в някакви паралелни светове по отношение на знанието ни за историята между 1944 и 1989 година. Продължаваме да сме свидетели на славословието на режима, въпреки че имаме пълна и обективна академична историография и красноречиви журналистически разследвания за него", се казва в мотивите за обявяване на петицията.

"Огромната част от хората - и специално младото поколение - няма нито цялата информация, нито разбирането за същността на политическите и социалните процеси от най-близкото ни минало. Те имат право на това", продължават мотивите.

"Българският парламент прие закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен през 2000 година, а през 2009 година се присъединихме към Пражката декларация за създаване на обща европейска памет, инициирана от Вацлав Хавел. Колко млади хора в България днес знаят, че Нюрнбергският процес осъди на смърт 12 души от 24 подсъдими, а т. нар. Народен съд в България издаде 2618 смъртни присъди, от които са изпълнени 1046?"

"Крайно време е да изпълняваме и собствените си закони, и европейските договорености. Крайно време е - не само в името на жертвите на комунистическия режим, но и в името на бъдещите поколения граждани на България - да прекратим тази историческа аномалия и да покажем истината за режима след Втората световна война".

"Предлагаме промяна на учебните планове и въвеждане на изучаване на тоталитарните режими в сравнителен план, както и конкретно на българския комунизъм в средното училище. Българите имат правото да знаят и колко дълго живее старият комунистически режим и как днес неговите мимикрии препъват на всяка стъпка демократичното европейско бъдеще на България", се казва в мотивите към предложението за петиция.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?