Петиция за инкриминиране жестокостта към животните бе внесена в парламента

Петиция с искане жестокостта към животни да бъде обявена за престъпление събра 31 060 подписа на пълнолетни граждани и на 1732 деца и бе внесена в сряда в Народното събрание, Министерството на правосъдието и представителството на Европейската комисия у нас. С петицията се иска особената жестокост към животните и организирането на боеве с животни да бъдат обявени за престъпление в Наказателния кодекс на България, да бъдат преследвани от органите на реда и накзавани с нужната тежест -лишаване от свобода до 1 г. или полагане на общественополезен труд.

Кампанията "Срещу насилието – жестокостта към животните е престъпление!", инициирана от гражданска група "Град за отговорни хора", започна на 24 януари и за по-малко от 20 дни получи широка обществена подкрепа. Към исканията на гражданската група се присъединиха множество неправителствени организации.

България е сред малкото държави, в които жестокостта към животните все още не се смята за престъпление и нейната обществена значимост се подценява. На 30 януари 2009 г., след драматично гласуване в пленарната зала, българският парламент прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на НК, което да инкриминира тези деяния. Законопроектът е внесен от Евдокия Манева и Елиана Масева от парламентарната група на ДСБ.

Кампанията има специално създаден сайт.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?