Петицията за опазване на горите подписана от 55 хил. българи

Петицията за опазване на горите подписана от 55 хил. българи

Над 50 хиляди души са се подписали в интернет и близо 5 хиляди на хартия в националната петиция на международната природозащитна организация WWF за запазването на българските гори, съобщиха от екоорганизацията в четвъртък. Кампанията започна в средата на октомври 2009 г.

Организацията настоява за промени в Закона за горите, които да ограничават корупцията и незаконните сечи, за сертифицане на горите в България по международната система FSC, приета в над 90 държави, за опазване на най-старите естествени гори, които сега не са защитени.

Кампанията на WWF иска да промени нагласите, че гората е само източник на дървесина, след като тя опазва питейната вода, пречиства въздуха, спира ерозията и свлачищата, дава убежище на 43 световно застрашени вида растения и животни, ограничава промените в климата.

Според 73.6 % от българите изсичането и унищожаването на горите е най-сериозният проблем на българската природа и околна среда. 77.3 % пък заявяват, че държавата не прави достатъчно за опазването на българските гори от изчезване.

Подписаната петиция ще бъде внесена при министър председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Споделяне

Още от България