Петият батальон получи сертификат за участие в Ирак

В 61-ва стрямска механизирана бригада в Карлово петият пехотен батальон получи сертификат за готовност за участие в коалиционните стабилизиращи сили в Ирак. Това стана по време на официалното изпращане на рейнджърите, които до края на май трябва да бъдат дислоцирани в база “Еко”.

Документът бе връчен на командира на батальона подп. Костадин Кузмов от началника на Главния щаб на сухопътните войски генерал-лейтенант Златан Стойков. На церемонията присъстваха и началникът на Генщаба ген. Колев и министърът на отбраната Николай Свинаров.

Пред военнослужещите ген. Колев заяви, че въпреки, че съставът е намален с около 100 души, обемът и характрът на задачите на контингента няма да се намалят, с изключение на задачата по тренировката и подготовката на новата иракска армия. За целта в петия контингент е включен специален състав от офицери и сержанти.

Началният етап от ротацията на четвъртия и петия батальон е започнала като вече са извършени два полета за транспортиране на имущество и техника, съобщи ген. Колев.

Министър Свинаров посочи, че петият контингент тръгва за Ирак с бронежилетките, които в момента са на въоръжение в българската армия, но ако тези, които сега се изпитват и са на германска фирма се окажат по-подходящи, ще се подменят веднага. Министърът не се ангажира с отговор на въпроса дали ще се започне подготовката на шести контингент, тъй като до крайния срок на петия могат да се случат много неща не само на политическо ниво, но и поява на нови резолюции на ООН.

Очаква се другата седмица парламентът да гласува предложението на правителството за приключване на мисията на българския контингент в Ирак до 31 декември 2005 г. Съставът на петия батальон е намален до 400 военнослужещи в сравнение със сегашния състав, наброяващ до 500 военнослужещи.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?