Петканов: Архивът на ДС няма да бъде скоро разсекретен и няма да се предаван в ЦДА

Петканов: Архивът на ДС няма да бъде скоро разсекретен и няма да се предаван в ЦДА

Архивът на Държавна сигурност няма да бъде скоро разсекретен, обяви в сряда министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Той каза, че приемането на промените, предложени от Иван Костов и група народни представители, би променило философията на закона по посока разсекретяване на архива.

Ако общественият интерес изисква това и има обществен консенсус, законът ще бъде променен, но в момента МВР предоставя достъп до информацията съобразно ограниченията на Закона за защита на класифицираната информация и Закона за защита на личните данни, оправда се министърът.

Предишния ден главният секретар на МВР Бойко Борисов отново настоя за незабавно разсекретяване на служебния архив на ведомството, което, според него, ще подпомогне да се реши проблема с възобновените твърдения за българска следа в атентата срещу папата през 1981 година.

Според министър Петканов, достъпът до досиетата на секретните сътрудници е бил затруднен от Закона за личните данни. Имало обаче двама-трима души, които сами са потърсили достъп до собствените си досиета като агенти.

За лицата, за които някой е доносничил, МВР няма проблем да допуска граждани, допълни той. По думите му тези правомощия на закритата комисия “Андреев” са прехвърлени директно към МВР. Колкото до достъпа до архивите на МВР, той се осъществява на основание на специална инструкция от юли 2002 г. Сега над 700 граждани и 400 журналисти, писатели и дипломанти са поискали достъп и са чели в разсекретения архив материали за Българската православна църква, Карлос Чакала, Георги Марков, Варшавския договор и други, обясни министър Петканов.

Той уточни, че се пазят над 2 млн. архивни единици, от които сега са разсекретени 1400. По думите му предложението на ДСБ е те да се разсекретят по силата на закон и да не се изисква проверка от ДКСИ дали това не представлява класифицирана информация и дали няма необходимост срокът на секретност да се удължи.

МВР е задължено да информира ДКСИ за разсекретяване на документи, а комисията да води регистър. Такъв регистър обаче няма, коментира пред Mediapool депутатът от СДС Йордан Бакалов. По думите му освен технически, проблемът бил и морален, но управляващите нямат желание да го решат.

“Не се налага МВР да предава документите си в държавния архив”

Георги Петканов допълни още, че не се налага МВР да предава документите си в Централния държавен архив (ЦДА), тъй като по силата на закона за МВР тези материали били част от държавния архивен фонд. Промяната, която предлагат Иван Костов и групата депутати, е архивът на МВР да стане част от Централния държавен архив. Само тогава МВР ще трябва да предаде архивите си, според Петканов.

Той обаче уточни, че архивите са необходими на МВР, тъй като те се проверяват при проучване на достъпа до класифицирана информация.

Преди седмица лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че вече 2 години никой от министрите не и изпълнил законовите разпоредби и не е предал документи на своето ведомство за съхранение в Централния държавен архив. Става въпрос за министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на икономиката, на финансите, на земеделието и ръководителя на Националната разузнавателна служба.

Костов припомни, че законът за класифицираната информация ги е задължил да предадат архивите си до 30 април 2003 година.

След като преди няколко месеца обеща отваряне на архивите, в отговор на въпрос преди ден дали ще използва личния си авторитет, за да стане това, премиерът Сакскобургготски заяви пред журналисти: министър Петканов е готов да осигури достъп до архивите, но това трябва да стане така, че да не се предизвикват излишни полемики. Полезно е да изхождаме от примера на други държави, които са живели при подобни режими, както и начина, по който те са решавали този проблем, каза Сакскобургготски.

Цвета Маркова уреждала въпроса с архива на ЩАЗИ

Георги Петканов повтори в сряда, че в архивите на МВР няма нито преки, нито косвени данни за съществуването на българска следа в покушението срещу папата. Той допълни, че в момента в Германия е българска делегация начело с председателя на ДКСИ Цвета Маркова.

Петканов уточни, че посещението на Маркова не е специално свързано с достъпа до архивите на ЩАЗИ, но този въпрос е бил обсъждан. 

По повод искането на италиански парламентаристи София да предостави достъп до кореспонденция между ДС и ЩАЗИ във връзка с опита за покушение срещу папата, вътрешният министър заяви преди седмица, че е по-добре италианците да се обърнат директно към службата по архива на ЩАЗИ и на практика отказа да предаде документацията.

Няма юридическо основание за достъп на ДКСИ до архивите на бившата комисия “Андреев” и атаките към министър Петканов са напълно неоснователни, коментира за Mediapool депутатът от Коалиция за България ген. Тодор Бояджиев. Той уточни, че най-лесният начин за получаване на документите на ЩАЗИ е те да бъдат поискани отново от Германия и допълни, че преди време е имало подобен казус, но с документи на италиански служби. Тогава първо поискахме разрешение от италианците и тогава ги предоставихме на третото лице, допълни ген. Бояджиев.

БСП, министър Петканов и други представители на НДСВ, близки до БСП, нямат интерес да бъдат разсекретени архивите, коментира председателят на ПГ на Новото време Борислав Цеков. Той обаче отказа да уточни кои са жълтите депутати, за които говори. От СДС пък допълниха, че политическата поръчка за “засекретяване на архивите” е изпълнена от председателя на вътрешната комисия Владимир Дончев.

Председателят на бившата комисия по досиетата Методи Андреев заяви пред Радио Нова Европа, че Георги Петканов има “лични мотиви” да води политика, ограничаваща максимално достъпа до архивите на ДС.

В отговор на въпрос Андреев потвърди, че лично той е проучвал делото “Паразити”, образувано за царя и поддържано до 1965 година. След тази година материалите от шпионирането на царя продължават да се събират във външното разузнаване, до което обаче бившият шеф на НРС Димо Гяуров с благословията на тогавашния президент Петър Стоянов не е дал достъп на комисията “Андреев”.

Споделяне

Още по темата

Още от България