Петканов: Български оръжейни търговци не са се срещали с разследван ирландски бизнесмен

Ирландският министър на правосъдието Майкъл Макдауел не изключва вероятността терористичната организация ИРА да се е опитвала да придобие или да основе финансова институция в България, съобщи в петък ирландският вестник Айриш екзаминър. Макдауел е направил това изявление в Брюксел.

Изявлението на Макдауел в Брюксел е първото на официален ирландски представител, което косвено потвърждава възможната българска следа в разследването на опитите на близки до ИРА структури да изперат големи количества пари.

Според Айриш екзаминър Майкъл Макдауел е поискал сътрудничество от европейските си колеги, за да бъде проследена евентуалната схема за пране на пари от ИРА.

Петканов: Ирландците са се объркали за българските оръжейни търговци

В отговор на съобщенията в ирландския печат, че български търговци на оръжие са посетили Ирландия миналата година и са контактували с разследван в момента бизнесмен, министърът на вътрешните работи Георги Петканов заяви в София, че вероятно става дума за объркване между две български фирми със сходни имена.

Без да конкретизира, Петканов потвърди, че двама български бизнесмени са били в Ирландия през есента - те имали фирма, близка по име с известна българска оръжейна фирма.

Б. Борисов: Няма безспорни данни за съпричастност на българи с ИРА

Към момента няма категорични и безспорни данни за съпричастността на български граждани с ИРА, коментира главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, цитиран от БТА, след като е разговарял с изпратения в Ирландия представител на българското контраразузнаване.

още

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?