Петканов измествал ген. Борисов в МВР

Вътрешният министър Георги Петканов измества професионалния шеф в МВР Бойко Борисов и все повече засилва политическия контрол над силовото ведомство. Това каза в прав текст депутатът от НДСВ Раско Рафайлов по повод решението на министъра да смени шефа на НСБОП без да се съобрази с мнението на главния секретар.

"Наблюдаваме една тенденция на навлизане и засилване на присъствието на министър Георги Петканов в МВР", заяви депутатът по Би Ти Ви, който е спряган за шеф на МВР, когато наесен Петканов щял да оглави Сметната палата.

По думите на царския депутат, Петканов все повече установява контрол над министерството и това става от доста време.

"Това е едно много сложно министерство с разнопосочни, взаимно изключващи се дейности - кантраразузнаване и противопожарна охрана и той трябва да упражнява контрол", заяви депутатът. Той посочи, че по закон главният секретар координира тяхната дейност, но преките отговорности са на министъра.

Депутатът бе категоричен, че е нормално "професионалната фигура" да знае за рокадата на ген. Миланов и заключи: " Обществена тайна е, че в този тандем има проблем", визирайки Петканов и Борисов.

"Там трябва да се поставят на ревизия отношенията в тандема. Иначе министерството работи добре и министърът в рамките на правомощията си постига резултатите, към които се стреми. Ген. Борисов пък предизвиква медиен комфорт с резултатите от действията. Така че тук по-скоро става въпрос за по-близка релация. Мисля, че трябва да я намерят на третата година", препоръча Рафайлов.

Самият генерал Борисов заяви пред радио "Нова Европа", че законът дава пълно право на министъра да назначава шефове на служби без да го пита него, а той пък ще се опитва да ги координира и да работи с тях. Ако не се справя, ще ме махне, обяви примирено Борисов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?