Петканов изпратил на Филчев списък на спрените преписки за контрабанда

МВР е изпратило във Върховна касационна прокуратура списък на всички прокурорски преписки, прекратени и спрени следствени дела за контрабанда. Това съобщи днес вътрешният министър Георги Петканов.

В доклада на МВР за организираната престъпност от април, според информации в пресата, са посочени имената на двама прокурори - военноокръжният Трендафил Трайков и апелативният Иван Петров, покровителствали контрабандни канали на Константин Димитров-Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора. Главният прокурор Никола Филчев отказа да отстрани магистратите, докато МВР не му представи конкретни данни. По-късно главният секретар на МВР Бойко Борисов обясни, че МВР е отказало да даде доклада, защото е бил поискан от споменатия в него Иван Петров.

От ведомството на Никола Филчев не можаха да потвърдят днес дали са получили допълнителна информация от МВР.

Петканов се похвали днес, че след докладната записка за организираната престъпност от април, във ведомството му вече е създадена "добра организация с планове, срокове и отговорници за работата по контрабандата". Той припомни, че МВР е изготвило и предало подробен доклад и на министъра на финансите Милен Велчев и работи съвместно с данъчните и митниците.

Граждански комитет "14-ти декември" подаде жалба срещу Петканов във ВАС
Гражданският комитет "14-декември" е завел жалба във Върховния административен съд /ВАС/ срещу отказа на министъра на вътрешните работи Георги Петканов да предостави информация за дейността на бившата Държавна сигурност.
още

Работи се усилено, има резултати, смята Петканов. Преди няколко дни синият депутат Йордан Бакалов обяви, че от 2 години в МВР не се работи по контрабандните канали.

В МВР няма доклад за контрабандните канала от преди 1990 г., заяви за пореден път Георги Петканов.

Той на няколко пъти досега обявява, че МВР не разполага с информация за генезиса на контрабандните канали, още по-малко, че те са създавани със знанието и подкрепата на държавата. Петканов дори заяви, че генезиса на каналите не бил от значение.

Депутатите от СДС Йордан Соколов и Йордан Бакалов обвиниха министъра в лъжа заради твърденията му. Те се позоваваха на доклад за Държавна сигурност от 1991 г. , изработен от Националната служба за защита на конституцията /предшественикът на НСС/, писан по искане на Министерския съвет. Докладът бе поискан от комисията по вътрешна сигурност на 24 юли.

По думите на Петканов в доклада, който съдържа 127 страници, подробно било обяснено какво представлява Държавна сигурност, било разказано за Възродителния процес, за лагерите, тероризма и т.н.

На 2 страници се споменавало за скритата търговия с оръжие и медикаменти, което е било държавна политика, потвърди вътрешният министър. Преди дни синият депутат Йордан Бакалов фирмите "Тюркмен" и "Инко" са участвали в канали за контрабанда преди 1990 г. и са посочени в доклада на покойния бивш министър на вътрешните работи Христо Данов.

Защо Йордан Соколов не огласи доклада, когато бе вътрешен министър, попита на свой ред днес Петканов като намекна, че хора от обкръжението на Соколов са искали да ползват контрабандни канали.

Министърът се поинтересува и защо бившият МВР шеф Соколов е върнал въпросния доклад чак на 12 януари 1993 г. , след като от 30 декември 1992 г. вече не е бил министър.

Бриго Аспарухов: Държавна сигурност е служила на интересите на страната

Вътрешната комисия да попита министър Петканов какво има в архивите му за терориста Карлос Чакала и пребиваването на активисти на "Сивите вълци", предложи днес по Би Ти Ви бившият шеф на архива в МВР Серафим Стойков. Той не можа да каже дали Чакала е участвал в незаконен трафик, но заяви, че във вътрешното ведомство има информация за неговите връзки с Държавна сигурност, за пребиваването му в България.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: