Петканов: Кюрдите в България не са терористи

В България има условия за тероризъм, но важното е те да се премахнат и властите да не допуснат такива прояви, заяви вътрешният министър Георги Петканов пред журналисти на конференцията "Балканите и НАТО - заедно срещу тероризма".

Петканов бе помолен да определи ситуацията в страната след като президентът Георги Първанов каза пред форума, че тероризмът на Балканите все още има хранителна среда. Той смята, че тя може да бъде ограничена ако всички страни в региона се обединят.

Различни структури в МВР, МО и Гражданска защита са се специализирали в борбата с тероризма и авариите, каза министърът и увери, че службите ни от различни страни и чуждестранни колеги са получавали високи оценки.

Запитан дали у нас има представители на Конгреса за свобода и демокрация в Кюрдистан, които се финансират от наркотрафика, както се твърди в доклад на турския Генерален щаб, Петканов каза, че няма данни представители на ПКК у нас да готвят терористични актове. Той призна обаче, че това е първият въпрос, който поставят турските му колеги при всяка среща с него.

От тази гледна точка нещата у нас са спокойни, бе категоричен Петканов. Има кюрдска общност от 600 души, те имат свои дружества и досега такива терористични актове не са вършени и нямаме данни да се подготвят, каза още министърът.

Скритата престъпност в България е от 10-15 до 20 на сто, заяви вътрешният министър по повод огласените вчера от БСП данни за нивото на престъпността у нас.

Скритата престъпност е над 50 на сто от регистрираната и особено наказаната престъпност, посочи вчера членът на ВС на БСП Младен Червеняков, позовавайки се криминологични изследвания

"Вярно е, че има скрита престъпност. Причините за това са различни, но най-често хората, когато става въпрос за дребни престъпления не съобщават", обясни днес Петканов. Според него може би това е така, защото обществото не вярва на правозащитните организации и така част от престъпността остава скрита.

Никой не може точно и ясно да каже какъв е въпросния процент, категоричен бе Петканов. Според него не било вярно и твърдението на социалистите, че България е на първо място в Европа по темпове на растеж на нивото на тежки престъпления.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?