Петканов: Не давайте пари на полицаите!

Ниските заплати, слабият вътрешен контрол и обществото са виновни за корупцията в МВР, според вътрешния министър Георги Петканов. Той призова хората да не дават пари на полицаите.

"Няма съмнение, че корупцията в МВР е до голяма степен вследствие на ниските доходи на служителите", заяви министърът. "Колкото един полицейски служител е материално по-добре обезпечен, толкова по-малко ще бъде корумпиран. Това важи за всички сфери в нашето общество", аргументира се Петканов пред съвещание на ръководството на МВР за корупцията в Хисаря.

Той обаче посочи, че не може за кратко време заплатите на полицаите да бъдат увеличени колкото на техните колеги от Западна Европа, защото този проблем опира до финансовите възможности на държавата в този момент. Петканов добави, че каквото зависи от Министерството на вътрешните работи по въпроса с увеличението на заплатите, ще бъде направено.

Министърът обясни, че до корупция се стига и когато едно длъжностно лице има право на оперативна самостоятелност, т.е. правото на преценка при решаването на даден въпрос, а не действа при обвързана компетентност.

Немалък проблем е и слабият контрол, упражняван върху изпълнителния и средния ръководен състав от страна на съответните ръководители, призна все пак Петканов.

Подценяването на явлението корупция и недооценяването на вредните и пагубни последици, до които води то, също е голям проблем, добави Георги Петканов. Той бе категоричен, че обществото трябва да разбере, че и то е част от този проблем, а не само полицейските служители.

"Половината от причините за корупцията сред полицейските служители се крият в обществото, защото такъв процес има две страни. Затова апелирам към хората: Не давайте пари на полицаите. Еднакво сте виновни - вие и те", заяви вътрешният министър, цитиран от БТА.

През последните три години в системата на МВР има 543 сигнала за корупция срещу 631 служители. За 2002 г. те са 293, за 2003 г. - 241, а за първото тримесечие на 2004 г. те са 97. През този период от време са предприети мерки срещу лица, за които сигналите за корупция са се потвърдили и са събрани доказателства за вината им. От МВР са освободени 204 лица. От тях 84 са дисциплинарно уволнени. Спрямо 117 души са предприети други дисциплинарни мерки. За този период на прокуратурата са предадени 118 работещи в МВР.

В съвещанието взима участие и Дейвид Уилстънхолм, който е предприсъединителен съветник на МВР от Скотланд ярд. Експертът от Великобритания изрази задоволството си от сътрудничеството в борбата с корупцията в полицията между двете страни.

Неотдавна главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов даде за пример МВР, което е под постоянно наблюдение от западните партньори, и препоръча съдебната система също да бъде поставена под подобен мониторинг, за да се бори с корумпираните магистрати.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?