Петканов освободи протежето си от НСБОП

Вътрешният министър Георги Петканов е подписал оставката на заместник - директора на НСБОП полк. Венелин Великов, който бе принуден да я подаде в събота заради издадена от службата му справка, оневиняваща Иван Тодоров - Доктора.

Великов е допуснал грешка, тъй като не е имал право да подписва издадената на адвокатите на Иван Тодоров справка, в която се посочва, че НСБОП не разполага с потвърдени данни за извършени закононарушения от страна на Доктора, заяви министърът в понеделник. Въпреки това той уточни, че освобождава Великов по здравословни причини. Такива изтъкна Великов в рапорта си от петък, потвърден от главния секретар на МВР и от шефа на НСБОП.

Удар за Петканов

Освобождаването на полк. Великов се тълкува като удар за Петканов, който лично го върна на работа в НСБОП, след като зае министерския пост през 2001 г. Великов е близък и на главния прокурор Никола Филчев. След като бе освободен веднъж от НСБОП при напускането на тогавашния ѝ шеф Кирил Радев през 2000 г., Великов бе поканен на работа във Върховна касационна прокуратура, макар че не е известно да има юридическо образование. Според някои източници от вътрешното министерство връщането на Великов в НСБОП е било договорено между Филчев и Петканов.

"Няма да му проговоря повече"

По-обтегнати са отношенията на бившия вече зам.-шеф на НСБОП с ген. Бойко Борисов, който в петък беше категоричен, че Великов трябва да си ходи, а в понеделник заяви: "Разочарован съм от полковник Венелин Великов. Няма да му проговоря повече".

Министър Петканов пък заяви, че е "почти длъжен" да уважи рапорта за напускане на Великов, тъй като издаването на справката, поиска от Апелативния съд в Пловдив, било "недопустимо".

Петканов изтъкна три аргумента: исканата информация не е свързана с предмета на делото, гледано от Пловдивския апелативен съд, че става дума за класифицирана информация и Великов не е уведомил нито директора на НСБОП, нито министъра. Освен това, изтъкна, Петканов, "писмото няма адресат", не е ясно до кого е.

От съда в Пловдив потвърдиха, че са издали съответното удостоверение във връзка със справката от НСБОП по искане на адвоката на Доктора.

Към този момент никой от отговорните фактори в МВР обаче не се наема да каже дали службите, които преди време твърдяха, че Иван Тодоров е разследван за контрабанда, е чист според им оперативните данни.

Ген. Борисов се усъмни в истинността на издадената справка

В понеделник ген. Борисов заяви, че дали в справката от НСБОП полк Великов е "написал истината или не, са неща, които не би трябвало да се коментират. Ако беше споделил с нас, поне щяхме да сме подготвени. За такъв документ главният прокурор смени военен прокурор".

"Великов прекрасно знае какво следва след такова писмо и въпреки всичко го издава. Ако има истини, които не са написани, то това е документ с невярно съдържание", коментира ген. Борисов.

Пряк политически интерес от оневиняването на Иван Тодоров имат финансовият министър Милен Велчев, както и парламентарният лидер на "Новото време" Мирослав Севлиевски.

За това намекна и депутатът от ОДС Йордан Бакалов, според когото "тази справка може да послужи и като опит да се измие имиджът на някои хора, чиито имена се спрягаха по случая с яхтата".

Велчев, Севлиевски и бившият транспортен министър Пламен Петров фигурират на общи снимки с Доктора на яхта в Монако. Снимките се оказаха в багажника на взривения Мерцедес на Иван Тодоров през април 2003 година. Малко след това ген. Бойко Борисов анонсира наличието на снимки, доказващи връзката на политици с престъпния свят.

Шефът на НСБОП Валентин Петров каза, че два месеца полк. Великов не го информирал, че е изготвил въпросната справка по искане на адвокатите на Доктора.

Междувременно директорът на Национална служба "Полиция" ген. Илия Илиев в понеделник отрече появили си информации, че е неговата служба е издала справка, според която няма данни Доктора да е извършвал закононарушения. Дори искане не е постъпвало, заяви ген.Илиев.

Документът от НСБОП бе представен пред пловдивския Апелативен съд и даден на два вестника миналата седмица, докато течеше делото по жалба на Доктора срещу петгодишната присъда лишаване от свобода, постановена му от Окръжния съд в Хасково за грабеж и отвличане на свиленградския бизнесмен Милослав Кръстев. Адвокат на Доктора е Виктор Михайлов, бивш вътрешен министър от кабинета на Жан Виденов.В показанията си пред съда и по-късно пред журналисти Кръстев заяви, че главният прокурор Никола Филчев покровителства Иван Тодоров - Доктора.

Иван Тодоров отрече тези твърдения, окачествявайки ги като измислица и каза, че срещу него има заговор, в чиято основа е "високопоставен служител от НСБОП", подхвърлил снимките за яхтения скандал.

Съдът потвърди законосъобразността на поисканата справка

Пресслужбата на Апелативния съд в Пловдив съобщи, че съдебното удостоверение на Иван Тодоров във връзка с въпросната справка е било издадено на 23 септември 2004 г. на основание чл. 104 от НПК, съгласно който "по искане на заинтересуваното лице съдът или органът на досъдебното производство му издава удостоверение, по силата на което държавните или обществените органи са длъжни да го снабдяват с необходимите доказателства, в рамките на тяхната компетентност". Съдът е бил длъжен, съгласно горепосочения текст, да уважи искането с оглед довода на защитата, че срещу Иван Тодоров няма висящи наказателни дела и образувани преписки, се посочва още в съобщението.

От съда допълват, че искането за удостоверението е постъпило на 7 септември 2004 г. от Виктор Михайлов, адвоката на Тодоров.

По силата на съдебното удостоверение защитата на Тодоров е искала да се снабди със справка от НСБОП относно това дали свидетелят Милослав Кръстев е посещавал НСБОП през периода 20 ноември 2003 г., дали е разпитван в НСБОП и ако е разпитван - от кого; дали НСБОП разполага с потвърдени данни за извършени закононарушения от подсъдимия Иван Тодоров; дали са извършвани проверки на търговската дейност на Тодоров и ако са извършвани, установени ли са нарушения и ако има - какви; дали има установени престъпни връзки на Иван Тодоров с чужди граждани.

От пресслужбата на СРС допълват, че по всички дела, по които адвокатурата прави подобни искания, те биват уважени от съда.

Депутатът от СДС Йордан Бакалов заяви в Пловдив, че НСБОП не е можело да откаже издаването на справката и полк. Великов не е нарушил правилата.

Според Бакалов тази справка би могла да се изтълкува и политически, тъй като в МВР в продължение на две години гръмогласно се говорело, че Тодоров е най-големият контрабандист.

Това, че директорът на НСБОП ген. Валентин Петров не е знаел за документа, говори много лошо за работата на службата, коментира още Бакалов.

Няма нарушение на закона, а "морален проблем"

Шефът на НСБОП Валентин Петров заяви в предаването "Блиц" на радио Нова Европа, че издадената от заместника му справка не е в нарушение на закона, но имало морален проблем.

Запитан дали издадената от НСБОП справка, че няма данни за извършени от Доктора закононарушения отговоря на истината, Петров каза: "Това дали е вярно, или не, аз не искам да го коментирам, защото ще трябва да навляза в темата има ли информация или няма в службата, а няма практика, никъде в света, специални служби да обсъждат и да коментират информацията, с която разполагат".

Самият Петров твърди, че разбрал за издадената бележка на 9 декември от журналистка, която му се обадила да коментира справката, под която е неговият подпис.

Молбата от Виктор Михайлов за справка от НСБОП относно дейността на Иван Тодоров - Доктора е постъпила на 5 октомври, на 7 октомври тази справка е подписана от полк. Валентин Великов, а справката от НСБОП е дадена на 11 октомври, когато Валентин Петров е бил в отпуска.

Същевременно стана ясно, че двамата адвокати на Доктора са отстранени като негови защитници от дознанието за подбуждане към свидетелстване, образувано от Пловдивската прокуратура.

Още от България