Петканов отказва информация и на парламента, и на ВСС

Министерството на вътрешните работи няма данни за контрабанда преди 1989 година. Това пише министър Георги Петканов в писмо до парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи Инфо радио. Писмото на вътрешния министър е в отговор на запитване на депутата от НДСВ Мирослав Севлиевски.

Преди седмици Севлиевски формулира 20 въпроса към вътрешния министър, провокирани от яхтения скандал и докладната записка на МВР за организираната престъпност в България. Целта на въпросите бе да се разбере действали ли са и какви контрабандни канали преди 1989 г. и имат ли връзка със сегашните канали, описани в докладната записка, каква е ролята на бившата

Държавна сигурност, както и колко служители на бившата ДС и сега работят като офицери в МВР.

В отговор на запитването за кадрите на ДС в МВР, Петканов отговаря на Севлиевски, че не може да му предостави тази информация, тъй като тя е секретна. Министърът се позовава на закона за класифицираната информация. В същото писмо Петканов дори предлага към МВР да бъде създадена специална комисия, която да прецени каква информация може да бъде предоставена на парламента.

Също позовавайки се на закона за класифицираната информация, Петканов отказа да предостави на Висшия съдебен съвет (ВСС) докладната записка на МВР, в която се съдържат данни и за връзки на магистрати с организираната престъпност.

Според разпространената информация, визираните в доклада на МВР двама магистрати са апелативният прокурор на София Иван Петров - за връзки с Косьо Самоковеца и военноокръжният прокурор Трендафил Трайков - за връзки с Иван Тодоров - Доктора. Самоковеца и Доктора се сочат в доклада на МВР като ключови фигури на контрабандата в България.

След като в медиите се появи тази информация, ВСС официално изиска от Петканов да получи тази част от доклада, която визира магистратите. Още тогава, запитан ще даде ли информация от съвета, Петканов отговори отрицателно.

Днес се разбра, че той е изпратил и официален отказ чрез писмо, адресирано до министъра на правосъдието Антон Станков, който председателства ВСС.

По този повод на днешното си заседание висшите магистрати приеха протестно писмо срещу действията на Петканов до председателя на парламента и до премиера, с копие и до министъра на вътрешните работи. В писмото се напомня, че ВСС е върховният орган на съдебната власт и е една от трите власти, определяща държавната власт в Република България. В него се подчертава още, че нито един държавен орган не може да отказва предоставянето на информация, независимо дали тя е класифицирана, както и други данни, необходими за осъществяването на дейността на Висшия съдебен съвет.

Висшият съдебен съвет е административен орган, орган на съдебната власт, а не съдебен орган. И тъй като в доклада се съдържа класифицирана информация, въпреки желанието ми, не бих могъл да го изпратя, коментира пред БНР вътрешният министър.

За първи път от създаването си през 1992 година, днес ВСС заседава в Пловдив. Изнесеното от София заседание на съвета е по идея на пловдивския апелативен прокурор Росен Димов, който е член на ВСС. След приключването му, висшите магистрати и министърът на правосъдието присъстваха на официалното откриване на новопостроен етаж на районния съд в Пловдив, където се помещава съдебно-изпълнителната служба на съда, както и 3 нови зали на наказателната колегия.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?