Петканов отрича за увеличаване на руската агентура в България

Нямаме данни за увеличаване на руските тайни служби в България, заяви министърът на вътрешните работи проф. Георги Петканов. Според него това е важен въпрос и трябва да бъдем нащрек.

Петканов коментира в Стара Загора изявление на Януш Бугайски, директор на програмата за изследване на Източна Европа в Центъра за стратегически и международни проучвания към Джорджтаунския университет във Вашингтон.

В интервю за в. "24 часа" Богойски заяви, че България представлява особен интерес за руското разузнаване.

По думите му механизма за проникване на Русия в България е чрез икономиката, разузнаването и други инструменти на сигурността. Богойски предупреждава да сем много внимателни за по отношение някои дейности на руските служби за сигурност, разузнавателни мрежи, енергийни компании, криминални структури и фирми, чиито преки интереси са свързани с Кремъл.

Министър Петканов подчерта, че увеличаването на служителите в руското посолство няма да доведе до намаляване на служителите от наша страна.

За рязко увеличаване на щата в посолството на Русия с разузнавачи предупреждава многократно бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов.

Още от България