Петканов поиска глоби за съдии, сменящи ЕГН без сериозна причина

Съдиите, които позволяват смяната на имена без основателна причина, трябва да бъдат санкционирани. Това предложи в понеделник министърът на вътрешните работи Георги Петканов.

Необходими са законодателни промени, които да ограничат възможността за лесна смяна на имена и ЕГН-та, коментира Петканов. По думите му промяната на личните данни трябва да е възможна само при доказана необходимост. Министърът уточни, че тази практика е широко разпространена в някои региони на Южна България.

Според МВР, промяната на данните позволява на издирвани лица със забрана да напускат страната, лесно да се укриват от правосъдието и да излизат в чужбина. Петканов уточни, че освен законови промени, е необходим и по-сериозен контрол върху съдилищата и съответни наказания за магистратите, които с неправомерно разрешават промяна на личните данни.

Министърът цитира случай, при който съдийка, променила имената и рождените дати на над 200 души, е наказана само с преждевременно пенсиониране. Той припомни, че след подадения от него сигнал във Висшия съдебен съвет (ВСС), прикрепен с доказателства, е получил "абстрактен отговор". Това ме накара да мисля, че ВСС нищо не предприе по този случай, бяха думите на министъра.

Най-рано наесен ще има реални резултати от Закона за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, станал известен като "Законът Петканов", стана ясно още от изявлението на министъра. По думите му в момента група юристи в МВР подготвят правилника за приложението на закона и инструкцията за взаимодействие между органите. Предстои и конституирането на комисията, която трябва да прилага разпоредбите на закона, уточни още Георги Петканов. Един-два месеца не са от съществено значение, допълни той.

Нужни са промени в наказателното право и НПК, като част от тях са вече приетите закони за трафика на хората и за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, обясни още министърът. В промените, които предстоят, ще бъде използван опитът и подкрепата на САЩ, допълни още Петканов. Той и посланикът на САЩ в София Джеймс Пардю подписаха споразумение, според което МВР ще получи от американската страна дарение на стойност 3 198 229 щ.д.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?