Петканов потвърди мотивите си за освобождаване на Великов от НСБОП

Свидетелството, което НБСОП издаде на Иван Тодоров - Доктора, е класифицирана информация. Съдът няма право да я получи. Това заяви министърът на вътрешните работи Георги Петканов в Свиленград в четвъртък.

Скандалът с документа, издаден от НСБОП, в който пише, че в службата няма доказателства за престъпна дейност на Иван Тодоров, избухна в четвъртък миналата седмица. Тогава адвокатът на бизнесмена Георги Георгиев разгласи публично съществуването ѝ, а някои медии я публикуваха. Това стана в Пловдивския апелативен съд, където се гледаше делото на Доктора срещу 5-годишната му присъда от Хасковския окръжен съд за отвличане и грабеж, извършени срещу Милослав Кръстев от Свиленград.

Заради свидетелството в петък светкавично бе уволнен зам.-директорът на НСБОП полк. Венелин Великов, който го подписал. Великов многократно заяви след това, че за искането и изготвянето на документа е бил уведомен прекият му началник ген. Валентин Петров. Петров отрече да е знаел.

В понеделник Пловдивският апелативен съд съобщи, че е отправил искането за бележката до НСБОП по молба на адвокатите на Доктора Георги Георгиев и Виктор Михайлов.

Михайлов, който е бивш вътрешен министър, каза, че е отнесъл лично искането в НСБОП и то е било прието от полк. Великов, защото в същия момент шефът на НСБОП ген. Валентин Петров отсъствал от сградата.

Съдът е нямал право да иска и да получи тази информация - първо, защото тя е класифицирана, и второ, защото делото срещу Иван Тодоров - Доктора е за грабеж, а исканото сведение е за контрабандна дейност. Освен това е нарушен редът за издаване и на получаване на тази информация, каза още министър Петканов.

Министърът потвърди, че нито той, нито директорът на службата Валентин Петров, нито главният секретар на МВР ген.-лейтенант Бойко Борисов са знаели за искането.

В сряда бившият главен секретар на МВР Славчо Босилков каза, че като опитен служител на МВР полк. Великов не е можел да не уведоми началниците си за бележката и те със сигурност са знаели за нея.

Също в сряда главният секретар на МВР Бойко Борисов не се ангажира дали срещу полк. Великов може да се образува дело от военната прокуратура за разгласяване на класифицирана информация.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: