Петканов препраща депутати към Филчев за данни по "Гном"

МВР не е предоставило достатъчно информация на работната група от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред за подслушването на правосъдния министър Антон Станков и по разработката "Гном" срещу бившия шеф на НСС о.з.ген. Атанас Атанасов.

Депутатите са изискали още информация от МВР. Затова докладът на работната група ще се забави още една седмица и се очаква да бъде представен пред вътрешната комисия другия четвъртък, съобщи пресцентърът на парламента.

По думите на депутата от НДСВ Наско Рафайлов, имало "технически проблем с придвижване на документацията по случая "Гном"", а по материалите трябвало да се работи поне още един-два дни.

Вътрешният министър Георги Петканов заяви, че е предоставил на работната група всички материали по случая с подслушването на полицая Живко Георгиев, по което беше записан и министър Станков. По случая "Гном" обаче материалите били в прокуратурата, която ги изискала от МВР. "Следователно работната група би могла да ги вземе оттам", допълни той.

Петканов не обясни защо по единия случай МВР е могло да даде на комисията материали, а по другия - не, след като и разработката за Живко Георгиев също е предоставена на прокуратурата. Прокуратурата е изискала с едно и също писмо трите разработки - срещу Георгиев, срещу синдикалиста Пламен Симов и срещу ген. Атанасов, стана ясно от документите, с които депутатите от комисията се запознаха още през декември.

Атанас Атанасов бе подслушван "по окраска" шпионаж в полза на САЩ и Великобритания. В рамките на тази разработка МВР е подслушвало и оборотен мобилен телефон на програма на Американската агенция за международно развитие, ползван от съпругата на ген. Атанасов.

Работната група в парламента, която проверява подслушванията, бе сформирана в края на декември м.г. и трябваше да подготви доклада си до 25 януари.

Споделяне

Още от България