Петканов прогнозира ръст в кражбите на стари коли

Противозаконните отнемания на автомобили може да се увеличат след вдигането на митата, каза днес във Варна министърът на вътрешните работи Георги Петканов.

Прогнозата на министъра бе, че групировките най-вероятно ще се активизират и ще започнат да крадат по-стари коли, за да ги разфасоват и продават за резервни части. Служителите на МВР вече са набелязали мерки, за да се предотврати нарастването на тези престъпления, допълни Петканов.

До края на февруари, най-късно в началото на март МВР ще внесе проект за промяна на НПК, съобщи още Петканов, цитиран от БТА. Според него целта е да се постигне по-бърз и ефикасен наказателен процес и да се отнеме възможността на обвиняемите да разиграват съдебната система.

Министърът даде положителна оценка за работата на РДВР във Варна, където присъства на днешния отчет заедно с шефа на НСБОП ген. Румен Миланов. Преди месеци се разбра, че варненските депутати от НДСВ Борислав Ралчев и Наско Рафайлов са имали критики към директора на РДВР и дори са искали оставката му.

Дирекцията отчита за втора година спад на регистрираните престъпления. Според нейния директор генерал Веселин Петров процентът на намалението за 2003 г. е 4,8 на сто.

Варна е на четвърто място в страната по престъпност, сочи статистиката. Преди нея са София, Бургас и Перник. След морския град са Плевен, Враца и Добрич, каза министърът.

РЗБОП във Варна започна да се справя по-добре със задачите си, бе оценката на Петканов. Според него дейността на тези служби в градовете, където има организирана престъпност, ще се активизира още. Министерството е готово да подпомогне службите и кадрово, и финансово.

Началникът на икономическата полиция във Варна Георги Гочев ще бъде пенсиониран, както и двама служители на РЗБОП. Пенсионирането им е по мое желание, каза министърът.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: