Петканов се оправда с прокуратурата, че осъдени бандити остават на свобода

Вътрешният министър Георги Петканов се оправда с прокуратурата за престъпниците, които са на свобода, въпреки че имат влязла в сила присъда. Така той отговори на актуалния въпрос на Йордан Соколов от ОДС за политиката на МВР по изпълнението на наказанието "лишаване от свобода" за тези лица.

"Обстоятелството, че има влязла в сила присъда на дадено лице, не дава основание на МВР да го задържи и да го вкара в затвора. За това е необходимо решение на прокуратурата. МВР има само допълваща функция да издирва тези лица," заяви Петканов пред депутатите и се обърна към Соколов с думите: "Вие като добър юрист и бивш вътрешен министър трябва добре да знаете, че това е работа на съдебната власт и явно искате чрез този въпрос да упражните парламентарен контрол върху нея."

Министърът обясни, че ведомството му не притежава никакви правомощия, както по отношение на привеждането в изпълнение на влезли в сила присъди, така и по отношение постановяването на мерките за процесуална принуда за гарантиране на изпълнението на влязлата в сила присъда.

Петканов посочи, че на практика осъдените са поне веднъж задържани от полицейските органи и при влизане в сила на присъдата те се оказват отново на свобода и трябва да бъдат издирвани.

1189 лица са задържани при четири специализирани акции от декември 2003 г. до началото на април т.г., отчете се министърът. От тях 314 са с влязла в сила присъда "лишаване от свобода", 31 са лица, отклонили се от изтърпяване на присъдата и 844 лица, обявени за общодържавно издирване по следствени дела и дознания. Петканов посочи, че тези резултати се дължат на подобреното вече взаимодействие с органите на съдебната власт и особено с прокуратурата.

Координираните акции на МВР и прокуратурата последваха след едно изявление в САЩ на главния секретар тен. Бойко Борисов, че съдебната система не вкарва в затвора престъпниците, които МВР залавя. Филчев се обиди, извика Борисов на разговор и последваха няколкодневни хайки за залавяне на хора с присъди в цялата страна. В резултат на арестите обаче не се стигна до край на престрелките между представители на подземния свят. Босовете бяха многократно викани за разпит, пускани и отново залавяни.

Йордан Соколов определи акциите на МВР от 2003 г. за залавяне на всички престъпни босове като показни. От 559 заловени престъпници, 108 са с влязля в сила присъда, посочи депутатът.

Петканов припомни, че МВР е инициирало законодателни инициативи в областта на гражданската регистрация, които да осигурят по-ефективен контрол върху криминалния контингент на страната.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: