Петканов внася преработен вариант на закона за конфискация

В понеделник или във вторник министърът на вътрешните работи ще внесе в Министерски съвет преработен вариант на проектозакона за конфискация на имуществото, придобито от незаконна дейност. Новият вариант на закона вече е получил одобрението на останалите министерства, съобщи Георги Петканов пред БНР.

Вътрешният министър допълни, че се надява проектът да бъде одобрен от правителството още през първата седмица на февруари, или най-късно до 14-ти, след което веднага ще бъде внесен в парламента.

Убеден съм, че през Министерския съвет законопроектът ще мине безпроблемно, тъй като получих отговорите от всички министерства и ведомства и те го подкрепят, заяви Петканов.

За първи път Петканов предложи този законопроект преди около година. Тогава проектът бе подложен на сериозни критики както от граждански и правозащитни организации, така и от депутати юристи от управляващото мнозинство. Основният упрек бе, че се дават прекалени правомощия на досъдебните органи - полиция, следствие и прокуратура за сметка на личните права на обвиняемите, което нарушава европейското законодателство.

Днес министърът заяви, че след получените бележки и критики проектозаконът е преработен сериозно, внесени са нови моменти. "Мисля, че в този си вид законопроектът е абсолютно приемлив", каза Петканов.

Основният аргумент на авторите на закона да настояват за неговото приемане е, че той ще даде повече възможности на правозащитните органи да атакуват финансовата стабилност на престъпните групировки и техните босове, което ще ги обезкръви.

Като аргумент в подкрепа на необходимостта от подобен закон, Петканов посочи и състоялото се преди дни в Дъблин съвещание на вътрешните министри и министрите на правосъдието на страните членки на ЕС и страните кандидатки. На тази среща Ирландия, която председателства ЕС и по думите на Петканов е водещи в тази материя, е направила предложение всички страни членки на ЕС да приемат закон за конфискация на имуществото, придобито от незаконна дейност.

Пред БНР Георги Петканов подчерта убедеността си, че въпреки очакванията за сериозни дискусии по проектозакона в парламента, той е убеден, че в крайна сметка ще бъде приет. Подкрепа за проекта изрази и и.д. директорът на Националното следствие Румен Георгиев.

Екипният принцип - основен за актуализираната стратегия за борба с организираната престъпност

За първи път вътрешният министър имаше възможност и да защити актуализираната стратегия за борба с организираната престъпност, подготвена от МВР и внесена от правителството в парламента.

През изминалата седмица стратегията получи сериозни критики от лявата и дясната опозиция по време на обсъждането ѝ в парламентарната вътрешна комисия. Заради заболяване Петканов не бе на обсъждането.

На упрека на Татяна Дончева от БСП, че стратегията прилича на ОФ-документ и е преписана от стари стратегии, Петканов днес отговори с думите, че тя е актуализиран вариант на приетата преди това стратегия за периода 2002 - 2005 година.

Като нови акценти той отдели вниманието върху противодействието на организираната престъпност, където МВР имало недостатъци, както и залагането на екипния принцип в това противодействие.

По думите на Петканов, този екипен принцип вече се прилага - от юни м.г. службите на МВР заедно със следствието, с данъчните органи, с бюрото за финансово разузнаване и с митническите органи са сформирали екипи за противодействие на организираната престъпност.

Като акцент вътрешният министър определи и факта, че за първи път една стратегия е придружена с финансов ресурс и с конкретни мерки, срокове и отговорности.

Споделяне

Още от България