Петканов: Взривът в Стара Загора е за сплашване на кмета

Взривът в Стара Загора е за сплашване на кмета, заяви министърът на вътрешните работи Георги Петканов по повод избухналото самоделно устройство в понеделник сутринта пред дома на кмета на Стара Загора д-р Евгений Желев (БСП). На същия етаж в блока живее и областната управителка Мария Нейкова (НДСВ).

Министър Петканов уточни, че не би могъл да посочи какви са причините за опита за сплашване на кмета Евгений Желев, но допълни, че по случая работят специалисти от НСБОП и ДОТИ, както и РДВР-Стара Загора.

Мотивите за взрива пред жилищата най-вероятно са лични или свързани с бизнес, коментира пък депутатът Емил Кошлуков. На пресконференция в Стара Загора той посочи, че според него е изключено мотивите да бъдат политически. Във вторник Кошлуков разговаря с ръководството на регионалната следствена служба в града по повод взрива пред апартаментите на Желев и Нейкова от вчера.

Емил Кошлуков съобщи, че се разследват всички възможни източници, които е биха могли да поръчат взрива. Следствието работи по установяване на решения на общината, на съдебни дела, както и на групировки, които имат връзка или интереси в кметството. Привлечени са най-добрите експерти от НСлС, допълни той. Най-вероятно днес ще бъде решено кой да поеме следственото дело - местната следствена служба или НСлС.

Кошлуков увери, че като народен представител няма да разреши политически чадър за поръчителите и извършителите на този акт, който по думите му е "нагло, безочливо, демонстративно нарушение на закона". За първи път в страната след серия взривове и политически убийства се посяга и на държавната власт, коментира той.

Областният управител Мария Нейкова изпълнява задълженията си чудесно, а кметът Желев спечели изборите, защото е добър кмет, бе коментарът на народния представител.

"Имам достатъчно основание да мисля, че извършителят или групировката, поръчала взрива, ще бъдат разкрити, каза той. Според него това е прецедент, който може да постави началото на други атентати срещу кметове в страната.

Споделяне

Още от България