Петканов забрани да се пие в МВР

Всеки служител на МВР ще се запознае със съдържанието на заповедта срещу подпис, стана ясно от днешно изявление на министъра пред журналисти.

За изпълнението на министерската заповед ще следят шефовете на районните управления, дирекции и служби в МВР. Те ще трябва да контролират подчинените им да не черпят с алкохол на работното място по повод рождени и именни дни, кръщенета и други лични празници.

Министърът не посочи какво ще бъде наказанието за полицай, който бъде разкрит да черпи с алкохол или да пие по време на работа.

Заповедта гласи още, че всички служители на МВР, независимо дали са офицери или държавни служители, могат да бъдат проверявани от контролните органи на КАТ.

Ако полицейски служител откаже да бъде проверяван, контролният орган незабавно трябва да уведоми своя началник за отказа му, каза още министърът. Ако служителят на МВР откаже да му бъде направена алкохолна проба, трябва да се приеме, че той е пил алкохол и това е нарушение на служебната дисциплина, за което трябва да носи отговорност, поясни Петканов.

Повод за издаването на заповедта са две тежки катастрофи, предизвикани от служители на МВР през последната седмица. В петък вечерта служителят на дирекцията за оперативно издирване Кирил Малинов премаза 6-годишно дете и родителите му в квартал "Дружба". Пробата за алкохол показа 0,9 промила. Дни по-рано полицай от Джебел уби жена с личния си мерцедес.

Днес вътрешният министър съобщи за нов инцидент, станал в 20,15 часа в Белово в понеделник. Полицай от транспортна полиция в София е блъснал пешеходец, който за щастие не е пострадал тежко. Пробата за алкохол в кръвта на полицая главен сержант Иван Ганев показала 2,34 промила.

Малинов и Ганев вече са уволнени от МВР.

До 15 ноември трябва да бъде предоставен на министъра анализ за пътните произшествия, предизвикани от полицаи. По думите на Петканов след като се запознае с него може да се обмислят и още по-строги санкции.

МВР-шефът съобщи, че се обмислят и промени в дирекция "Оперативно издирване", за да се засили контролът върху нейните служители. Според Петканов катастрофата, предизвикана от Кирил Малинов в петък, не е първото произшествие със служител на ДОИ.

Споделяне

Още от България