Петканов засега мълчи за данъчната полиция, чака готов проект

Министърът на вътрешните работи Георги Петканов ще изрази становището си за данъчната полиция чак когато види готовия законопроект за създаването на новото звено. Очаквам проекта, за да видя какви разследващи правомощия се предвиждат за данъчните служители, тогава ще изразя становището си, коментира Петканов преди началото на правителственото заседание. Той напомни, че в момента данъчните органи имат правомощия по проверки, ревизии и констатации, но нямат разследващи и полицейски функции.

Миналата година вътрешният министър бе основният опонент на идеята за създаване на служба за фискални разследвания, лансирана от колегата му Милен Велчев. На поредицата разисквания в Политическия съвет на НДСВ Петканов опонираше с аргумента, че данъчната полиция ще дублира съществуващи полицейски звена - икономическата полиция в МВР, икономическите направления в НСБОП. В крайна сметка обаче НДСВ взе политическо решение да се прави данъчна полиция към Велчев и Петканов замълча.

Оттогава минаха няколко месеца, а финансовият министър още не е представил готов законопроект. Преди две седмици, в края на 2003-та Велчев обяви, че процедурата е към края си и службата за фискални разследвания ще стане факт тази година. В началото на седмицата изненадващо против данъчната полиция се обяви главният прокурор Никола Филчев, който нарече идеята погрешна и обяви, че държавата не трябва да я реализира. Два дни по-късно обаче премиерът Сакскобургготски лично защити необходимостта от служба за фискални разследвания.

Днес и финансовият министър определи като излишна публичната полемика по темата в последните дни.

За създаването на служба за фискални разследвания отдавна е взето политическо решение и през последните няколко месеца се работи над проект на закон. Така че няма нито смисъл, нито възможност да се връщаме за преразглеждане, заяви Велчев, цитиран от БТА.

По думите му, споровете са за конкретната форма на реализиране на това решение.

Споделяне

Още от България