Петко Сертов ще продължи да работи за родината, но от Солун

Петко Сертов ще продължи да работи за родината, но от Солун
Шефът на ДАНС в оставка Петко Сертов ще продължи кариерата си на ново поприще като генерален консул в Солун, потвърди във вторник говорителят на МВнР Драговест Горанов.

Кандидатурата на Сертов е одобрена от премиера Бойко Борисов. Според Горанов Сертов сам е пожелал да замине за Солун, където да продължи да работи за България.

В сряда Министерският съвет ще предложи на президента Георги Първанов да освободи Сертов като председател на ДАНС. За назначаването му за генерален консул не е нужен указ на държавния глава.

За поста генерален консул в Солун кабинетът на Сергей Станишев на едно от последните си заседания след изборите одобри Панталей Спасов – дипломат от кариерата, на който се очаква сега да бъде предложена нова длъжност.

Бившият съветник на Сергей Станишев ще се впусне в дипломатическа кариера, след като си подаде оставката като шеф на ДАНС, а премиерът Борисов я прие.

По неофициална информация основният мотив за смяната на Петко Сертов са проблемите, които ДАНС под негово ръководство е имала с партньорските западни служби. Според източници на Мediapool oще преди изборите американското посолство е отказало да издаде виза на шефа на спецслужбата.

Преди последните дипломатически назначения на Станишев Бойко Борисов се закани, че ще ги анулира. Сега Драговест Горанов обясни, че позицията на новото ръководство на министерството е кандидатурите на дипломатите от кариерата да бъдат одобрени, а ревизия би могло да има сред политическите назначения.

На практика обаче Панталей Спасов ще бъде заменен от политическото назначение на Петко Сертов. Определеният за консул в Милано Милен Люцканов пък влезе в екипа на новия министър Румяна Желева, като неин заместник.

В последните си дни кабинетът "Станишев" успя да прокара назначенията на съветника на Станишев по международните отношения Боян Чуков за посланик в Скопие, на доскорошния евродепутат от БСП Атанас Папаризов за консул в Ню Йорк, на бившия депутат от ДПС Иван Палчев за консул в Новосибирск, на депутата от НДСВ Мария Ангелиева за генерален консул в Лос Анджелис.

Международният опит на Сертов се изчерпва с дейността му в отдел "Западна Европа" във Второ главно управление на Държавна сигурност и в оглавяваната от него служба "Международно сътрудничество" в МВР. В понеделник Комисията по досиетата разкри част от дейността на Сертов за Второ главно – вербовката на Петър Пунчев, един от собствениците на "Мила ФМ", Радио ФМ+ и други медии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?