Петков: Частните фондове трябва да гарантират минимален размер на втората пенсия

Петков: Частните фондове трябва да гарантират минимален размер на втората пенсия

Частните пенсионни фондове ще трябва да гарантират минимален размер на втората пенсия – това предвижда представеният проект на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това обяви пред бТВ социалният министър Бисер Петков. 

По думите му чрез промените, изработени със съгласието на дружествата, работодателите, синдикатите и експертите, е търсен компромис между интересите на всички участници.

Първите пенсионери, които ще имат право на втора пенсия, ще се появят в края на 2021 година, това ще са жените, родени през 1960 година. Във втория стълб се осигуряват всички работещи в масовата трета категория, родени след 1959 година. През 2024 година пенсионерите с втора пенсия ще станат повече с придобиването на правото на втора пенсия и за мъжете.

По думите му пенсионноосигурителните дружества ще гарантират на хората, че вторите пенсии ще бъдат изчислявани на реално внесени осигуровки. При пенсиониране ще се подписва пенсионен договор с фонда, като в договора ще има записан гарантиран размер на допълнителната пожизнената пенсия за старост, като той ще бъде изчислен на базата на сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите осигурителни вноски за осигурения човек.

Промените засягат и децата сираци, които са около 30 хил. Преди две седмици правителството регламентира нова месечна помощ за тях, която ще се плаща от държавния бюджет и ще е за децата, които нямат право на наследствена пенсия.

"Сумата ще се определя със закона за бюджета. Около 2000 деца допълнително ще получат подкрепа", добави социалният министър.

По повод исканията на родителите на деца с увреждания министър Петков съобщи, че министерството прави всичко възможно те да бъдат удовлетворени. До края на годината ще бъде подготвен профил на всички хора в тази група.

"Приемането на Закона за личната помощ зависи от волята на народните представители", напомни Бисер Петков.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България