Петков и Борисов се размърдаха за Агенцията по трафика

Петков и Борисов се размърдаха за Агенцията по трафика

Създаването на Агенция по трафика към Столична община обсъдиха във вторник вътрешният министър Румен Петков и току що встъпилият във втори мандат кмет Бойко Борисов.

На среща, необявена за журналисти, те са се разбрали агенцията да направи цялостна оценка на натовареността на пътното движение в града и да подава информация за потока и задръстванията в столицата, съобщи пресцентърът на МВР. Предвижда се на натоварените участъци да се изпращат регулировчици. Ще се предлагат и алтернативни и удобни маршрути за разтоварване на пътните артерии.

От съобщението на МВР не става ясно кога ще заработи агенцията. Идеята за нейното създаване е от края на миналата година. Тогава зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов съобщи,че проектът ще стартира с пари от еврофондовете. За целта били нужни около 300 000 евро.

Според първоначалния замисъл агенцията е административен орган с 2000 полицаи, които трябва да контролират натоварения трафик на града. При гласуването на предложението за агенцията столичната управа не скри, че се надява събраните от глоби пари да влизат в касата на общината.

Допреди месец липсваше каквото и да е развитие по идеята за новата агенция,. Не бе ясна и формата, под която ще съществува тя –  с общинско, с държавно или с общинско-държавно участие.

Това не става ясно и от съобщението на МВР, което за сметка на това информира, че министърът и кметът са решили да се създаде работна група между експерти на силовото ведомство и градската управа, която да направи реална оценка на пътната обстановка с града и натоварения трафик.

Групата ще трябва да локализира най-натоварените участъци и да посочи конкретни мерки за улесняване на движението.

Към този момент бяха лансирани предимно рестриктивни решения като затваряне на централната градска част за стари автомобили, създаването на общинска полиция, такса за влизане в центъра.

Петков и Борсов са обсъдили и съвместни инвестиционни проекти за разширяване на зоните на видеонаблюдение, контрол от страна на КАТ и Столична община на светофарните уредби и съвместна работа на Агенцията по трафика с експерти на КАТ, информира МВР.

Двамата са разгледали и възможността за преместване на сградата на  столичния КАТ. Идеята за това била на Асоциацията на вносителите на автомобили, която предлага на базата на публично-частно партньорство КАТ да се премести в покрайнините на града, за да бъдат облекчени гражданите при регистрация на своите превозни средства. Освен това щяла да се изгради по-широка система за обслужване и ще се облекчи значително трафикът на движение около района, където в момента се помещава столичният КАТ.

Споделяне

Още от България