Петков и Овчаров от двете страни на червения митинг

Заместник-председателите на БСП Румен Петков и Румен Овчаров бяха на безопасно разстояние един от друг по време на заключителния предизборен митинг на левицата в четвъртък. Те стояха от двете противоположни страни на събралото се множество пред НДК, като нито един от тях не се качи на трибуната, отредена единствено за кандидатите за евродепутати, премиера и лидер на БСП Сергей Станишев и министъра на културата Стефан Данаилов.

Отношенията между Петков и Овчаров, известни като вътрешнопартийни противници, напоследък се влошиха допълнително заради гръмналия корупционен скандал, след който Овчаров изпадна в немилост и Станишев го накара да излезе в отпуск. Привържениците на министъра на икономиката и енергетиката, който оглавява и софийската организация на БСП, подозират, че вътрешният министър Петков има пръст в събитията, довели до “разжалването” на Овчаров.

Стефан Данаилов – министърът с най-висок рейтинг в кабинета – загря събралите се на митинга с думите, че социалистите ще вкарат 7 от всички 18 български евродепутати. Премиерът Сергей Станишев каза, че на тези избори трябва да се покаже, че БСП изразява интересите на мнозинството български граждани. Той заяви още, че ЕС е социален съюз и БСП е социална партия, макар че ѝ е трудно в управленската коалиция, където била в малцинство.

Има опити да се дестабилизира страната, посочи безадресно премиерът. Но веднага допълни, че БСП няма да допусне това, защото е силна партия и в критични ситуации се сплотява.

Тазгодишният предизборен подарък за социалистите, дошли на заключителния митинг, е концертът на Тото Котуньо. В четвъртък, когато всички останали вестници бяха изкарали заглавия и новини за нанесения от униформени побой над журналист в Съдебната палата покрай разпита на Маджо, партийният вестник “Дума” излезе с голяма снимка на Тото Котуньо, под която се мъдри малко празно правоъгълниче “за автограф”.

Избори за Европарламент 2007
Още от Избори за Европарламент 2007

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: