Петков: “Овчаров няма за какво да се притеснява”

Не виждам основание министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров да се притеснява заради писмото на бившия изпълнителен директор на столичната “Топлофикация” Валентин Димитров, заяви пред журналисти вътрешният министър и колега на Овчаров в ръководството на БСП Румен Петков.

Въпреки че получиха министерски кресла в коалиционния кабинет двамата останаха зам.-председатели на партията.

"Очевидно е, че писмото е било дописвано с цел да бъде злепоставен Румен Овчаров и в това няма никакво съмнение. По-скоро трябва да се притесняват тези, които са правили опити да манипулират писмото", каза Петков.

Рогачев освободен единодушно от “Топлофикация”

Общото събрание на "Топлофикация-София" АД освободи единодушно Георги Рогачев като член на Съвета на директорите на извънредно заседание в петък. Това съобщи пред журналисти Валентин Груев - представител на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) в събранието.

Рогачев беше арестуван в средата на декември по обвинение за длъжностно присвояване.

В състава на директорите остават четирима души - по двама представители на Столичната община и на МИЕ. Според Груев, това не е проблем, тъй като минималният брой, който се изисква, е трима души.

На извънредно заседание на Общото събрание на акционерите в дружеството на 12 януари ще бъде попълнен съставът на управата му. Тогава приключва конкурсът за нов член на съвета, обявен от Столичната община. Към процедурата има сериозен интерес, предимно от специалисти в областта на енергетиката, каза общинският съветник от НДСВ Атанас Тасев. По думите му последните събития около "Топлофикация" са се отразили негативно на плащанията на потребителите.

Два дни по-рано избухна поредният скандал около далаверите в топлофикационното дружество след като Софийска градска прокуратура призна за наличие на писмо от Валентин Димитров, писано от ареста, в което се споменават инициалите “Р.Овч.” и директно имената на няколко публични личности.

Тогава от прокуратурата заявиха, че графологична експертиза вече е доказала, че писмото е писано от станалия известен като Вальо Топлото арестант.

Наблюдаващият прокурор по делата срещу длъжностните лица от “Топлофикация - София” Божидар Джамбазов обясни, че писмото е било изпратено в държавното обвинение от ГДБОП преди 2-3 месеца.

По-рано във вестник “Атака” бе публикувано факсимиле на писмото, в които Димитров пита защо “Р.Овч.” не помага, след като бившият шеф на столичното парно му е помагал.

Джамбазов заяви, че в този вариант на писмото има съществени разминавания от оригинала, но добави, че и във варианта, с който разполагат присъстват инициалите “Р.Овч” и исканата “помощ”.

В петък Румен Петков заяви, че службите към МВР са си свършили работата изключително коректно и не са били използвани.  "Ако не бяхме предприели тези действия, с основание щяхме да сме обвинени, че прикриваме определена информация", добави той.

Споделяне
Още по темата
Още от България