Петков предлага за награда спасяващия се от кабинета Петканов

Вътрешният министър Румен Петков заяви в петък, че цени изключително много проф. Георги Петканов, който сложил край на политически мотивираните разработки. Това било въпрос на лични принципи, смята наследникът на Петканов в МВР.

Изказването на Петков става два дни след като Петканов обяви оставката си от кабинета с мотива, че бил много, много изморен и изтощен от двата министерски мандата, а освен това в правосъдното ведомство нямало пари.

Докато Петканов е бил вътрешен министър е прекратена практиката за злепоставяне на МВР пред чужди партньори от НАТО и Интерпол, заяви Пектов пред журналисти в Златни пясъци, където взе участие в конференция. Той ще предложи Петканов бъде награден с най-високото отличие на МВР.

“С Георги Петканов работихме в един изключително динамичен период на промени в България, в дългосрочен план ще останем приятели”, оцени Петков, за когото и опозиция, и дори негови съпартийци твърдят, че е кадрувал в МВР по времето на Петканов. Самият Петканов се води за министър на БСП и в тоя, и в предишния кабинет, според част от по- дясно настроените царски депутати.

В петък министър Петков съобщи още, че ще бъде уволнен старши полицейски командир Иван Иванов от полицията във Варна, а главен инспектор Тодор Захариев вероятно ще бъде пенсиониран.

Наказанието е заради скандален клип на абитуриентски бал във Варна, публикуван в сайта VBOX7 на 29 май, на който се вижда как абитуриент слиза от полицейска кола с пусната сирена, предвождан от двама униформени пазители на реда. След направена проверка било установено, че двамата полицаи осигурили ексцентирчната поява на абитуриента по разпореждане на Иванов и Захариев.

В началото на седмицата, след като обяви, че няма да наказва полицаите, замесени в инцидента с фоторепортера Емил Иванов, Петков предупреди, че ще бъде “безкомпромисен с мършата в МВР”.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?