Петков призна за проблем с поръчковите убийствата

Петков призна за проблем с поръчковите убийствата

Един от тежките проблеми на МВР са трупаните с годините убийства, заяви пред БНТ в четвъртък вътрешният министър Румен Петков в коментара си за работата на подопечното му ведомство през първите две години на мандата. Това стана в деня, в който Министерски съвет прие отчета по стратегията за борба с корупцията, предназначен за изпращане в Брюксел.

По думите на Петков повечето от поръчковите убийства са “добре организирани” и “много добре ресурсно обезпечени”. В този контекст той се оплака от липса на достатъчно средства за обновяване на материалната база на ведомството тъй като около 80 процента от парите отиват за заплати и осигуровки на служителите.

“С това не казвам, че няма напредък при разкриването на убийствата. Няма случай, по който да не се работи, включително със съвместни екипи от прокуратурата и с експерти от наши партньорски служби. Но така или иначе това е проблем, трупан с много години. Вие добре си спомняте какво беше през 2001, 2002, 2003 и 2004 година”, добави министърът.

По време на неговия мандат бяха убити редица знакови фигури със спорна репутация – Емил Кюлев, Иван Тодоров – Доктора, Георги Илиев, Атанас Тасев, кметът на Елин Пелин и председателят на общинския съвет в Несебър, а наскоро бе прострелян и Манол Велев, който още е в кома.  Статистика сочи, че през 2006 година поръчковите убийства са били 12, а година по-рано са били 17.  

В същото време обаче Петков оповести за девет разкрити поръчкови убийства от началото на неговия мандат. “Нещо, с което преди за съжаление не можем да се похвалим”, коментира Петков. Според него другият голям проблем в МВР се състои в работата на районните инспектори, за които обяви, че трябва по-добре да познават криминалния контингент по места.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?