Петков ще обжалва решението на Страсбург за подслушването

Петков ще обжалва решението на Страсбург за подслушването

България трябва да обжалва решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, че българският вътрешен министър има неправомерно големи правомощия да разпорежда подслушвания със специални разузнавателни средство (СРС). За това ще настоява вътрешният министър Румен Петков, който обяви искането си в петък в кулоарите на парламента. Обжалването процедурно трябва да се стартира от правосъдното ведомство, обясни той.

В четвъртък съдът в Страсбург постанови, че всеки българин е потенциална жертва на неправомерно големите правомощия на министъра на вътрешните работи да разпорежда подслушвания със СРС-та. Решението е относно жалба срещу Закона за СРС, която бе подадена от Асоциацията за европейска интеграция и човешки права.

“По различни причини през 2000 г. не е искана позицията на МВР и в това число на специализираните дирекции, които имат отношение по случая. Страната ни има възможност да обжалва тази позиция през следващите три месеца и аз  ще настоявам за това обжалване”, обясни Петков.

По мнението му “нещата не са представени достатъчно пълно, за да се  създаде яснотата за режима за искане на ползване на СРС-та.”

“Създава се една абсолютно невярна представа, че вътрешният министър е фигурата от 2000 година, която досега е разпореждала и ползвала СРС-ата. Това  далеч не е така. Процесът е изцяло под контрола на съда”, допълни МВР-шефът. Той обясни, че във вътрешното министерство имало случаи, когато им е бил дават отказ да ползват специалните разузнавателни средства.

Според Петков въпросът с използването им бил много чувствителен и съдиите изхождали от своите виждания дали ще разрешат или не употребата им. Като пример той посочи председателя на Софийски градски съд Светлин Михайлов, “който е много стриктен, педантичен при изискване на информация за разрешаване на използване на такива средства”. Министърът посочи, че освен МВР, заявители за използване на СРС-та са още прокуратурата, националното следствие и военните служби.

“Да се създава представата, че видите ли нещата са изцяло под контрола на вътрешния министър - това  не е вярно и ние трябва да използваме възможността да представим нещата такива каквито са”, заключи той..

Според решението на ЕСПЧ от четвъртък българските разпоредби в областта за ползването на СРС-та са в нарушение на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека. В разпоредбата се казва, че всеки има право на зачитане на неговия личен и семеен живот. Намесата на държавата в това право е недопустима, освен в случаите, когато са застрашени националната и обществената сигурност. Това обаче трябва да става в рамките на демократичните стандарти.

От Асоциацията са атакували пред съда в Страсбург дадени правомощия на вътрешния министър да назначава подслушване и следене без санкция на съда. ЕСПЧ е счел това за недопустимо.

Споделяне

Още от България