Петкова към миньори и енергетици: Никой няма да ви посегне

Близо три часа проблеми с движението в центъра на София заради шествие в защита на отрасъла от европейските екоизисквания

Недоволството е срещу повишените европейски екоизисквания към ТЕО-овете, сн. БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви пред протестиращите за втори ден енергетици и миньори – този път в София, че правителството стои твърдо зад тях и полага всички усилия за осигуряване на безпроблемна работа на комплекса "Марица изток“.  Никой не би си позволил да посегне на въглищните централи, които осигуряват 46% от електроенергията в страната, а през зимата този процент достига до 60, увери Петкова събралите се пред прозорците на ведомството и хиляди демонстранти в четвъртък.

Преди това те организираха шествие и блокираха за около три часа центъра на София с лозунги и призиви за защита на работните места в енергийния комплекс, които са застрашени от влизащите в сила от 2021 г. по-високи изисквания към въглищните централи за пречистване на изхвърляните във въздуха вредни вещества.

Петкова за пореден път обяви, че българската електроенергетика разчита на въглищните централи за нормалното си функциониране.

Това е вторият протест на работещите в държавните мини "Марица Изток" и ТАЦ "Марица Изток 2", организиран от синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Ден по-рано подобна демонстрация имаше в Раднево и на място енергийният министър увери протестиращите, че двете дружества ще продължат да работят и съкращения в тях няма да има. Цената за това за пореден път се поема от собственика на мините и въглищната централа "Български енергиен холдинг", който за трета година купува въглеродните мисии за енергийната мощност, за да може тя да работи при сегашните екопараметри. Холдингът е закупил четвърт необходимите парникови квоти, а в четвъртък Петкова обяви,че о 21 декември ще бъдат платени и останалите количества.

Тя отново обяви,че се надява до края на годината ТЕЦ "Марица изток 2“ да получи от българската агенция по околна среда промяна на комплексното разрешително за работа, което да позволи на централата да не постига изискваните от Брюксел нови тавани за пречистване на емисиите.

Петкова и сега обясни на протестиращите, по-голямата част от които бяха докарани с автобуси от Раднево и вероятно са същите демонстранти от предишния ден, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии. Тази официална позиция на правителството ще защитава президентът Румен Радев, който ще води българската делегация на срещата за споразумението за борба с климатичните промени от Париж, която ще се състои в Катовице в началото на декември.

Близо три часа шествието на енергетиците обикаля центъра на София. Около хиляда души тръгнаха с лозунги и знамена от сградата на правителството по бул. "Цар Освободител" и ул. "Раковски", където се спряха пред Представителството на Европейската комисия. След това демонстрантите се върнаха в карето на държавната власт и изразиха пред сградата на енергийния регулатор на бул. "Дондуков" недоволството си от ниговата политика по определяне на на цената на тока за регулирания пазар, доставян от държавната ТЕЦ. Нейните приходи от продажби на електроенергия на свободния пазар спадат, а отделно дружеството се отказа от договор за студен резерв в полза на купената от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна".

Сн. БГНЕС

Работещите в двете държавни дружество искат да им бъде гарантирано работното място, защото в районите, в които живеят нямат друг поминък.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа” каза, че искането им да се преразгледа решението на Европа е получило подкрепа от Бойко Борисов по време на среща в Минстерския съвет предишното вечер.

"Ако повелята на Европа бъде изпълнена, България ще остане без ток, а 150 000 души в бранша без работа”, каза Манолов.

Петкова преди ден припомни, че България и Полша съдят Еврокомисията за повишените екоизисквания към големите горивни инсталации.

За петък е предвидена среща на синдикатите с президента Румен Радев, от когото ще търсят защита на интересите на въглищния бизнес по време на предстоящата в началото на декември в Катовице среща по прилагането на споразумението за борба с климатичните промени от Париж. Радев вече обяви, че българската позиция, която ще защитава на форум, е подкрепа на борбата с климатичните промени, но без допълнителни изисквания и  повишаване на мерките за опазване на въздуха. Това според него удряло конкуренцията на българската енергетика.

Протестиращите носеха плакати "КЕВР отговори ще има ли ток и на какви цени”, "Регулатори или предатели”, "МОСВ, не мълчи, а задълженията си към енергетиката изпълни”.

Докато работещите във въглищния бранш искат запазване на статуквото и мерки за решаване на финансовите проблеми на двете предприятия без промени, работодателите смятат, че това не може да стане без реформи и без либерализация на електроенергийния пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?