Петкова лично ще провери въглищните запаси на резервните мощности през зимата

Петкова лично ще провери въглищните запаси на резервните мощности през зимата

"Лично ще проверя запасите от въглища", заяви енергийният министър Теменужка Петкова относно предстоящи през октомври проверки за готовността на въглищните централи, определени да поддържат студен резерв за нуждите на енергийната система, но в големия студ в средата на януари 2017 г. се оказа, че нямат достатъчно въглища и не успяха да изпълнят ангажиментите си и това наложи ограничаване на износа на ток от страната и на борсовата търговия с електроенергия.

Заради неосигурения студен резерв няколко ТЕЦ-а – основно на бизнесмена Христо Ковачки, бяха глобени с 3.6 млн. лв. Въпреки това, от централите му "Бобов дол", "Марица 3", Брикел", както и топлофикациите в Русе и Перник отново ще бъде закупен разполагаем студен резерв, сочат резултатите от последните търгове на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

В понеделник министър Петкова предприе проверки за готовността на мрежовите оператори ЧЕЗ, ЕВН, "Енерго-Про" и държавния ЕСО за предстоящия зимен сезон. Инспекцията започна от модернизираната подстанция на ЕСО "Червена могила“ край Радомир, на чиято територия работи международният електропровод 400 киловолта, осигуряващ връзка с електроенергийната система на Македония.

Обект на проверката са техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, материалните бази, както и техническото обезпечение на аварийните екипи. На територията на общината от началото на тази година са инвестирани близо 2 млн. лв. в изграждане и реконструкция на съоръжения средно и ниско напрежение, почистени са просеките около енергийните обекти, посочиха от енергийното министерство.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?