Петкова не очаква забавяне на АЕЦ "Белене" заради новата еврооценка

Това щяло да отнеме само месеци и е ангажимент на евентуалния нов инвеститор

Теменужка Петкова, сн. БГНЕС

Процедурата за одобрение на АЕЦ "Белене" от страна на Европейската комисия би отнела месеци, а не години и това няма да забави проекта. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в петък, след като ден по-рано партията "Демократична България" обяви писмо от Европейската комисия в отговор на техни въпроси, в което се посочва, че при възобновяване на спрения през 2012 г. ядрен строеж ще трябва нов анализ дали отговаря на изискванията на Договора за Евратом и дали се одобрява от Брюксел. Причината е в новите изисквания за ядрена безопасност след аварията в АЕЦ "Фукушима", а предишното "благосклонно становище" за АЕЦ "Белене" на ЕК е от декември 2007 г.

Старата процедура по съгласуване на проекта отне около две години и това породи коментари на специалисти, че толкова може да трае и сегашната. При това положение трудно ще се появи инвеститор, който да участва в проекта, коментира пред бТВ енергийният експерт Васко Начев. Според него проектът е обречен. Същата е и позицията на "Демократична България.

Петкова обаче остава оптимист и очаква сегашното одобрение да продължи значително по-кратко. Това е същият проект като технология – той не е променен, посочи тя пред БНР.

"Ние трябва да проведем процедурата за избор на стратегически инвеститор, да видим дали ще има интерес към проекта и ако се стигне до създаване на компания, до възможност за реализация на проекта, то тогава тези инвеститори, които са в дружеството, трябва да подадат информация до Европейската комисия, че са настъпили промени в инвестиционния проект“, обясни Петкова и каза, че след това Комисията ще направи своите анализи и проверки.

Тя отново повтори, че не съществува хипотеза държавата да продължи да налива пари в ядрения проект, който погълна вече 3.5 млрд. лв. за площадката край Белене и инфраструктурата там, както и в произведено от руския изпълнител на строежа "Атомстройекспорт" оборудване.

"Нашето мнение е, че този проект трябва да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип. Това, с което българската държава ще участва, е апорт на активите, които притежаваме във връзка с този проект. Това са активите, с които ние ще участваме, но за наливане на пари не става дума", каза Петкова.

От думите ѝ стана ясно, че все още не е готов анализът за разделяне на активите и пасивите на ядрения проект от тези на "Националната електрическа компания" (НЕК), която е сегашният инвеститор. На тази база би трябвало да стане ясна оценката на дела, който държавата чрез НЕК може да запази в АЕЦ "Белене".

Петкова посочи, че може би до края на годината ще приключи оценката на активите в ядрената централа. Според предишни нейни изявления до тогава може и да се обяви и процедурата за търсене на стратегически мажоритарен партньор или миноригарни акционери в бъдещото дружество, което ще се занимава с реализацията на строежа и експлоатацията на бъдещата ядрена централа.

Разработването на тази процедура бе поръчано на Петкова от парламентарната енергийна комисия, а след това и от кабинета и бе  одобрена от Министерския съвет в началото на ноември. Докладът обаче все още не е внесен в Народното събрание за обсъждане.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?