Петкова: НС ще реши да има ли VІІ блок с оборудването за АЕЦ "Белене"

Петкова: НС ще реши да има ли VІІ блок с оборудването за АЕЦ "Белене"

Одобреният преди ден от правителството доклад за техническата възможност доставеното оборудване за АЕЦ "Белене" да се използва за построяването на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" засега не слага край на руския ядрен проект. Тепърва ще се правят финансово-икономически, правен и регулаторен анализи за подобна възможност, ще се разговаря с производителя на съоръженията "Росатом" и парламентът трябва да вземе решение дали ще се реализира този вариант. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред бТВ в четвъртък.

Петкова постоянно избягваше да даде конкретен отговор на въпроса дали правителственото решение от преди ден слага край на силно оспорвания проект за строежа на АЕЦ "Белене", чиято реализация постоянно се отлага. Последно, заради пандемията експерти на тримата кандидати да инвестират в проекта, оценяван на 10 млрд. европроекта, не могат да се запознаят на място в България с документацията, за да изготвят и внесат окончателните си оферти за дострояването на втората атомна централа.

"Решението е окончателно за това, че няма техническа пречка оборудването за АЕЦ "Белене" да се използва за VІІ блок", каза накрая тя и косвено даде да се разбере, че всъщност засега промяна около статута на АЕЦ "Белене" няма.

Това трябва да реши парламентът, след като му се представят всички анализи за реализацията на VІІ блок в "Козлодуй" с част от оборудването на "Белене". Петкова каза, че те ще се подготвят възможно най-бързо, но не посочи срок, което поставя под съмнение вероятността те да са готови до края на мандата на това управление, изтичащ в края на март.

"Това ще бъде пилотно, да видиме как върви. Мисля, че това ще бъде добра стратегия", заяви преди ден на правителственото заседание, одобрило доклада, премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че такъв може да е подходът и за изграждане на VІІІ блок на АЕЦ "Козлодуй".

Решението за VІІ блок бе взето в деня, в който новият американски президент Джо Байдън положи клетва и е напълно възможно зад него да стоят знаци към новата администрация във Вашингтон.

Сега Петкова уточни, че при изготвянето на доклада са проведени разговори с четири американски компании за диверсификацията на ядрените технологии у нас. Привлечени са били и двама международно признати експерти и било установено, че технически е възможно да се използва оборудването на АЕЦ "Белене" на новата площадка на АЕЦ "Козлодуй". За нея е прието, че може да се използват две руски технологии, едната от окито е беленската, и американската АР-1000 на "Уестингхаус".

"Уестингхаус" няма да предложи АР-1000, но би участвала в реализацията на такъв проект със системи за сигурност, които са от най-добрите", информира Петкова и припомни, че момента такива системи работят на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй".

Затова оставал вариантът с оборудването за АЕЦ "Белене".

"Ще се направи анализ на правната и регулаторната рамка и финансово-икономическа обосновка. Има изисквания на ЕК за държавните помощи, диверсификацията на ядреното гориво", обясни Петкова.

"Колегите от "Росатом" са производители и няма как да бъдат заобиколени, работим от години наред. Разговори с тях, разбира се, ще бъдат проведени. Нека да станат готови правния и икономическия анализ", посочи тя. По думите ѝ финансовият анализ е изключително важен и трябва да се реши коя компания ще реализира този проект, тъй като еврозаконодателството е стриктно за държавното подпомагане.

Засега дъщерното дружество на АЕЦ "Козлодуй" – "АЕЦ Козлодуй Нови мощности", управлява проекта за VІІ блок. Доколкото обаче движимите активи за АЕЦ "Белене" за 1.2 млрд. лв. са на Националната електрическа компания, трябва да се реши как да се подходи към апортирането им в дружеството на атомната централа.

"Само българският парламент може да реши", заяви тя на въпрос кой ще реши дали да се сложи край на проекта АЕЦ "Белене" и оборудването да се използва за VІІ блок..

"Пандемията забави търга за стратегически инвеститор. Цяла година нищо не се случваше – не само в България, а в целия свят. Процесът се отложи дълго време... Ще трябва да отидем в парламента и да кажем какво показват анализите на европейското и международното законодателство и парламентът да вземе решение за VІІ блок с оборудването от "Белене", заяви тя.

За останалото оборудване за АЕЦ "Белене", което няма да се използва за VІІ блок, също ще се реши при анализа, добави Петкова.

Тя не отговори директно и на въпроса кое според нея е по-вероятно да се построи – VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" или АЕЦ "Белене"

"Построяването на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" е голяма вероятност", каза само тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?