Петкова обеща пълна защита на уязвимите потребители от свободните цени на тока

С ЕК се работи по критериите за определане на енергийно бедните

"Българските потребители трябва да бъдат спокойни, че няма да се направи нищо против техните интереси и те ще бъдат максимално защитени при предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Брюксел. Тя, шефът на енергийния регулатор Иван Иванов и експерти от социалното министерство обсъдиха с представителите на Еврокомисията как да се подпомагат социално слабите след освобождаването на цените на тока, което ще доведе до повишаването им.

Договорената през ноември работна група трябва да дефинира критерии за определяне на енергийно бедните потребители у нас и да предложи механизми за тяхната защита.

По думите на Петкова, около 30% от населението в България попада в групата на уязвими потребители. В същото време отпусканите сега енергийно помощи от социалното министерство са само за отопление през зимата и се дават на едва 255 хил. домакинства. Годишни помощи за енергийно бедните потребители в момента са около 85 млн. лв., сочат данните на социалното ведомство.

Идеята на енергийното министерство е енергийно бедните да бъдат подпомагани целогодишно като помощи се дават не основно за дърва и въглища, както е в момента, а за покриване директно на част от сметките за ток, парно и природен газ, като парите се превеждат не на хората, а на фирмите, които доставят услугите или въглищата.

Министър Петкова акцентира върху необходимостта да бъде променен моделът на определяне и защита на потребителите. В момента законодателството определя реда и начина за получаване на помощи за социално слабите граждани. За да ги получат в момента, гражданите трябва да декларират, че са енергийно бедни, защото отговаря на  определени условия, припомни Петкова. "За да гарантираме защита на всички потенциално застрашени лица, трябва инициативата за дефиниране на уязвимите потребители да дойде от страна на държавата, а не да чакаме те да се определят като такива“, каза тя по време на дискусията, цитирана от пресцентъра на енергийното ведомство.

Тя отбеляза още, че с преминаването към изцяло либерализиран пазар у нас ще се избегнат дисбалансите в българската енергийна система.

По думите на Клаус-Дитер Борхард, директор на дирекция "Вътрешен енергиен пазар" към Генерална дирекция "Енергетика", привеждането на пазарите в страните-членки в унисон с изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет е от първостепенно значение, но успоредно с това задължително трябва да вървят и мерките за защита на потребителите.

Годишното потребление на електроенергията от българските домакинства у нас е около 10.5 тераватчаса, а средният годишен разход на домакинство за електроенергия в страната е около 634 лв., според данните на НСИ.

Всички налични данни ще бъдат взети под внимание при определянето на критериите за защита на българските потребители през цялата година, а не само през отоплителния сезон, допълват от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?