Петкова обеща промени в сметките за парно

Регулаторът ще проверява столичната топлофикация за фактурите през март

Петкова обеща промени в сметките за парно

Промени в начина, по който се изчислява потреблението на топлинната енергия, обеща министърът на енергетиката Теменужка Петкова на протестиращи срещу високите си сметки за парно през март софиянци. Енергийният регулатор пък обяви, че започва проверка на случая като е изискал от общинската "Топлофикация-София" пълни данни за доставената и фактурирана на потребителите през миналия месец топлоенергия. Самото дружество твърди, че сметките са напълно коректни и отговорят на нормативните изисквания.

Немното недоволни граждани от некоректните, според тях, изчисления на столичното парно за мартенските им сметки, се събраха в сряда пред енергийното министерство и техни представители бяха приети от Петкова. В разговора е участвал и заместникът ѝ Красимир Първанов, съобщиха от ведомствения пресцентър.

Протестиращите са настояли да се промени Наредбата за топлоснабдяване, след като преди дни тричленен състав на Върховния административен съд отмени формулата за дялово разпределение на сметките за парно. Решението обаче може да бъде обжалвано пред петчленка на ВАС.

"Ние смятаме, че формулата за дялово разпределение трябва да се промени и разчитаме на вашата експертна помощ за това", каза пред протестиращите министър Петкова, цитирана от пресцентъра си. По нейните думи в момента експертите от Министерството на енергетиката анализират съдебното решение, за да не се допусне правен вакуум и хаос при окончателното изравняване на сметките в края на отоплителния сезон.

Постигнато било съгласие, че промените в топлоснабдяването ще бъдат разработени от съвместна работна група и Петкова поканила представители на протестиращите софиянци да се включат в нея. Целта е промените да бъдат направени преди началото на новия отоплителен сезон, допълват от енергийното министерство.

Преди седмица в парламента също бе постигнат консенсус за промени относно топлоснабдяването, така че да се решат сегашните проблеми с формирането почти всяка зима на шокиращи сметки за парно. Причината е в сегашното прогнозно калкулиране на фактурите на база миналогодишно потребление. Така в месеци, които предходната година са били топли, но следващата се окажат много студени, задължително се получават много високи сметки.

Макар като цяло да е ясно, че проблемът е в нормативната база, от Комисията за енергийно и водно регулиране съобщиха, че са поискал от столичната топлофикация в тридневен срок да ѝ представи пълни данни относно количеството топлинна енергия, която е доставена и фактурирана на клиентите на дружеството за март 2017 г. и за март 2018 г. – общо и по групи клиенти.

От дружеството е изискана информация и за броя на битовите клиенти, избрали дяловото разпределение да се извършва по прогнозни данни и консумираната от тях топлоенергия през март 2017 и 2018 г. Изискани са данни и за клиентите, предпочели реалния месечен отчет, а не сметки по прогнози. След получаването на цялата искана информация, КЕВР ще изготви подробен анализ, чиито резултати ще бъдат публично обявени.

 "Топлофикация София" на свой ред обяви за коректни сметките за парно и топла вода за март, тъй като са изготвени съобразно изискванията на Наредбата за топлоснабдяването. На сайта на дружеството беше пусната формулата, по която се изчисляват сумите във фактурите, за да могат клиентите сами да проверят дали сметките са верни.

Източник: "Топлофикация София"

За база се приема реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразена в изравнителната сметка.  Всеки клиент може да открие останалите необходими  данни, които да приложи  във формулата, в информационната част на месечното съобщение към фактурата си, пише в съобщението на "Топлофикация".

Освен това от компанията припомниха, че хората могат да задават въпроси, свързани с дължимите суми, "по всички канали за комуникация" – на телефон 0700 11 111, в клиентските центрове, на мейл [email protected] toplo.bg или [email protected], в чат платформата на сайта www.toplo.bg, както и във Фейсбук страницата на дружеството.

Преди дни от дружеството обясниха високите сметки за парно с това, че изминалият март е бил с три градуса средно по-студен от март 2017 г. Това довело до повишаване на т. нар. корекционен коефициент, по който се умножава прогнозното потребление на всеки абонат. Освен това цената на топлоснабдяването е по-висока от април миналата година.

Хората обаче негодуват, че сметките им за март са не само по-високи от преди година, но и с 40 - 50 на сто и дори двойно по-големи от тези за студените февруари и януари 2018 г.

Във вторник от Комисията за енергийно и водно регулиране обявиха, че ще проверят дали фактурите за март са формирани коректно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?