Петкова обяви ядрената енергетика за решение на климатичните проблеми

Петкова и Магууд обсъдиха ядрената енергетика и кмиматичните промени, сн. МЕ

"Бъдещето е на чистата енергия. Възобновяемите енергийни източници имат важно място в енергийния микс, но гарантът за енергийна сигурност са мощностите, които произвеждат базова енергия – атомните електроцентрали са такива мощности. Чрез развитието на ядрените технологии и ядрената енергетика можем да решим много важни въпроси, свързани с климатичните промени". Това е заявила министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата си с изпълнителния директор на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Уилям Магууд IV в София във вторник, цитирана от пресцентъра на ведомството си.

Магууд е на посещение в България по нейна покана, а ден по-рано разгледа АЕЦ "Козлодуй", която навършва 45 години от въвеждането на мощностите ѝ в експлоатация.

АЯЕ е със седалище в Париж, Целта ѝ е да подпомага сътрудничеството между страните – членки за високи постижения в областта на ядрената безопасност, технологиите, науката, околната среда и правото. Нейни членки са 33 държани, опериращи почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света. Предстои България да се присъедини към организацията и Магууд е представил пред Петкова основните насоки в работата на агенцията.

За постигане целите на Парижкото споразумение за климата е необходимо увеличаване на енергията от ВЕИ, задълбочаване на енергийната ефективност и двукратен ръст на ядрените мощности в света, показват анализи на АЯЕ, цитирани от енергийното министерство. То цитира думите на Магууд, според когото предизвикателство пред всяка страна е определянето на баланса между конвенционалната енергетика и възобновяемите източници.

"Развитието на ядрената енергетика е един от основните приоритети в работата на правителството в енергийната област“, казала Петкова. Тя запознала своя гост с работата на АЕЦ "Козлодуй“ и програмите за удължаването на живота ѝ, както и с намерението на правителството да възобнови строежа на АЕЦ "Белене".

Енергийният министър представила интереса на потенциалните инвеститори към доизграждането на ядрената мощност. Магууд пък изразил мнение, че проектът за АЕЦ "Белене“ е допълнителна предпоставка за развитието на ядрената енергетика в България, която създава условия за сериозни инвестиции в цялата икономика на страната.

Понастоящем България работи паралелно в две основни направления – присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и към Агенцията за ядрена енергия. Присъединяването на нашата страна към АЯЕ е включено като задача във втория проект на плана за действие с ОИСР, който се разработва в момента и предстои да бъде представен на Секретариата на организацията, посочват от енергийното ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес