Петкова очаква да има инвеститор в АЕЦ "Белене" в началото на 2019 г.

Петкова представи енергетиката и ядрените планове на правителството пред китайска делегация, сн. МЕ

Реалистично е в началото на 2019 г. да има избран инвеститор в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", е посочила енергийният министър Теменужка Петкова в сряда по време на среща с китайски ядрени експерти, които са у нас на посещение в изпълнение на подписаното през юли споразумение за ядрено сътрудничество между двете държави. Сред тях са и представители на Китайската национална енергийна администрация (NEA), Държавната корпорация за ядрени енергийни технологии (SNPTC) и компаниите с нейно участие Китайска ядрена енергийна корпорация (CGN) и Китайска държавна ядрена корпорация (CNNC), която повече от година е обявила интереса си да се включи в проекта, ако той бъде размразен от правителството.

За да се възобнови проектът, на Петкова в края на юни бе възложено от парламента и правителството да разработи и представи до края на октомври процедура за привличането на стратегически инвеститор в строежа. Обявените към момента намерения са търгът да се обяви до края на 2018 г. и при избран партньор АЕЦ "Белене да се възобнови. Сега Петкова обявява очаквания процедурата да приключи сравнително бързо – в началото на 2019 г.

Основният акцент на разговорите е била визията на българското правителство за изграждане на нови ядрени мощности в страната. Петкова е посочила, че това ще е необходимо за гарантиране на енергийната ни сигурност. Според нея реализацията на АЕЦ "Белене“ е една от възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете държави.

Тя припомнила, че, според експертни анализи, проектът АЕЦ "Белене“ може да се осъществи най-бързо в сравнение с други подобни проекти в региона, тъй като разполага с необходимата инфраструктура, лицензирана площадка и оборудването е доставено. Проектът е нотифициран пред Европейската комисия, пояснила Петкова.

Според експерти обаче проектът се нуждае от пренотификация заради смяната на инвеститора.

Заместник-генералният директор на Департамента за ядрена енергия на Китайската национална енергийна администрация Ши Лишан и посочил, че за китайското правителство технологичното развитие на ядрената енергетика е основен приоритет и за пример дал изгражданите в момента в страната му 17 нови реактора.

В Срещата са участвали и представители на АЕЦ "Козлодуй", Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" и Агенцията за ядрено регулиране, които са представили своята работа и следвани политики.

Петкова е направила и обзор на българската енергетика, посочвайки, че с дял от 4% в БВП и заети около 56 хил. души, отрасълът е сред ключовите за националната икономика с инсталираните 10 хил. мегавата разполагаеми мощности и годишно производство на електроенергия от около 45 тераватчаса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?