Петкова очаква от Корея инвеститор в АЕЦ "Белене"

Петкова с представители на корейския енергиен бизнес, сн. МЕ

Енергийният министър Теменужка Петкова вижда широко поле за задълбочаване на енергийното сътрудничество между България и Южна Корея, откъдето страната ни може да ползва опит за изграждането на терминал за втечнен газ и се очаква да се види дали първоначалният интерес на Корейската Хидро Атомна енергийна корпорация към АЕЦ "Белене" ще бъде потвърден с участие в бъдещата процедура за придобиване на мажоритарен или миноритарни дялове от спрения засега ядрен проекта.

Това стана ясно при откриването на корейско-български енергиен форум в София, във вторник.

"Уверена съм, че можем да си бъдем взаимно полезни в усилията за повишаване на енергийната сигурност, диверсификация на енергийните източници, насърчаване на възобновяемата енергия, развитие на ядрената енергетика, които са приоритетни направления в енергийната област както за нашата страна, така и за Република Корея“, посочи Петкова пред форума.

Тя запозна участниците с визията на българското правителство за разнообразяването на енергийните доставки и очерта като част от тези намерения решението за участие в проекта за изграждане на терминал за регазификация на втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис. Намеренията са държавният газов оператор "Булгартрансгаз" да придобие до 25 на сто от газовия проект на фамилията Копелузу, в който се очаква да се включи и гръцката ДЕПА.

"В контекста на намеренията ни за изграждане на газоразпределителен център в страната, ние разглеждаме своето участие в терминала като стратегическо за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки за региона“, посочи Петкова. По думите ѝ в този аспект сътрудничеството с Република Корея би било много полезно заради изградените там  четири терминала за втечнен природен газ и плановете до 2031 г. да бъдат построени още десет.

Според енергийния министър взаимните връзки между двете страни в областта на ядрената енергетика също имат потенциал за развитие покрай намерението на правителството да възобнови строежа на АЕЦ "Белене".

"Един от потенциалните инвеститори, заявили интерес за участие в този проект, е Корейската Хидро Атомна Енергийна корпорация“, каза Теменужка Петкова и изрази оптимизъм компанията да участва в бъдещата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене“.

"Като страна член на ЕС, България разнообразява енергийния си микс. Ефективното потребление на енергия, съчетано с използването на енергия от ВЕИ, представляват важни мерки за подобряване сигурността на енергийните доставки“, заяви още Петкова пред форума.

Тя припомни, че още през 2013 г. България е постигнала своята задължителна национална цел от 16% дял на енергията от ВЕИ в брутното крайно потребление. С оглед на предизвикателствата, свързани с работата на големите горивни инсталации, това е значимо постижение, което дава нови перспективи за задълбочаване на двустранните ни контакти с Корея, смята още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?