Петкова очаква по-евтин газ при навлизане на азерската СОКАР на българския пазар

Петкова по време на срещите си в Баку

Правните аспекти за инвестиции на азерската държавна петролно-газова компания СОКАР в газоразпределителния сектор у нас е обсъдила министърката на енергетиката Теменужка Петкова с колегата си Парвиз Шахбазов на среща в Баку в четвъртък. Според Петкова това би донесло редица ползи българските потребители - намаляване на цените на природния газ за крайния битов потребител  и повишаване на качеството на услугата.

Интересът на СОКАР към газификацията на България бе обявен още през 2014 г., но в последните месеци се ускориха разговорите по темата след посещение на премиера Бойко Борисов в Азербайджан и срещата с президента на страната Илхам Алиев.

Петкова и Шахбазов са обсъдили и напредъка по проекта за газовата връзка Гърция-България, съобщиха от енергийното министерство. Българският енергиен министър е в Баку за заседание на комитета по изграждане на Южния газов коридор, част от който е и българо-гръцкият интерконектор.

"Диверсификацията на доставките на природен газ от Южния газов коридор, чрез интерконектора Гърция-България, са приоритет на българското правителство в енергийния сектор“, подчертала Петкова. По думите ѝ българското правителство високо оценява стратегическото сътрудничество с азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР за доставки на природен газ източник за захранване на европейския газоразпределителен център "Балкан“.

Хода на газовата връзка с Гърция Петкова е обсъдила и в еврокомисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

При визитата в Баку е договорено и провеждането през есента в София на бизнес форум с участие на български и азерски фирми. Това ще стане паралелно със заседанието на  Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо сътрудничество.

"Азербайджан е важен икономически партньор за България, между страните ни е налице добро и трайно икономическо сътрудничество, с акцент върху енергийните, транспортните и търговските взаимоотношения. Стремежът на България е насочен към увеличаване на двустранния стокообмен, както и привличане на азербайджански инвестиции в България", посочила Петкова на среща със земеделския министър на Хейдар Асадов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?