Петкова счита АЕЦ "Белене" за ключова и за регионалната енергийна сигурност

Петкова говори пред енергийна среща на върха в Белград, сн. МЕ

Българският енергиен министър Теменужка Петкова смята, че проектът за АЕЦ "Белене" може да реши проблемите на региона с нарастващото търсене на електроенергия в комбинация с все по-строгите екологични изисквания и предизвикателствата на климатичните промени.  Това свое мнение тя изказа по време на среща на върха, посветена на енергийната сигурност в региона, провела се в Белград в понеделник. Във форума участваха министри от Сърбия, Република Северна Македония, Румъния, Унгария,Черна гора и Република Сръбска, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Страните от Югоизточна Европа са изправени пред сериозни предизвикателства, които изискват строителството на нисковъглеродни базови мощности, посочила Петкова по време на срещата.

"Считаме, че проектът за нова ядрена мощност може да играе ключова роля за енергийната сигурност в региона, както и за повишаване на конкурентоспособността и икономическото му развитие“, допълнила тя. Петкова припомня, че поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене“ бе публикувана в Официалния вестник на ЕС на 22 май 2019 г.

Петкова запознала присъстващите и с реализацията на  петте проекта от общ европейски интерес, върху които продължава работа Електроенергийният системен оператор. "Осъществяването на петте ключови проекта върви по график и ще отговори на основните инфраструктурни нужди за повишаване на преносната способност на електроенергийната система в Югоизточна Европа по направление Север-Юг“, казва тя..

Според нея за постигане на очертаните амбиции са необходими съвместни усилия на европейско равнище за справяне с новите предизвикателства, които създава трансформиращият се Европейски енергиен пазар. "При реализирането на тези цели не трябва да се прави компромис със сигурността, надеждността и ефективността на функциониране на енергийната система, да се дава необоснован превес на един или друг нискоемисионен енергиен източник, както и да се налага неоснователна допълнителна тежест върху потребителите“, цитирана е Петкова.

Българският енергиен министър подчертала, че преходът към нисковъглеродна икономика следва да бъде плавен, при отчитане на националните специфики на държавите членки, както и правото им сами да определят своя енергиен микс.

По думите ѝ "единствено чрез сътрудничество между страните от региона ще успеем да постигнем реална диверсификация“.

Петкова акцентира и върху необходимостта от  изграждане на липсващата инфраструктура, както в сферата на природния газ, така и в областта на електроенергетиката, за да бъде постигната енергийна сигурност в региона на Западните Балкани. Тя е запознала участниците в срещата с плановете на правителството за изграждането на газовия хъб "Балкан" и изграждане на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните-членки в региона, а чрез тях - и със страните от Централна и Западна Европа.

Като крачка в тази посока Петкова отбелязва ускоряването на работата по строежа на газовата връзка между България и Сърбия, както и първата копка за интерконектора с Гърция и намерението на "Булгартрансгаз" за вземе дял от бъдещия терминал за втечнен природен газ край Александуполис. "Успешната реализация на тези газови проекти още към 2020 г. ще осигури диверсификация и сигурност на енергийните доставки, както за България, така и за региона на Югоизточна Европа“, добавя Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес