Петкова ухажва китайската CGN за АЕЦ "Белене"

Получили са параметрите на проекта, но не се съобщава какво следва

Снимка: БГНЕС

След заявен писмен интерес за потенциално сътрудничество в областта на ядрената енергетика от страна на китайската "Чайна Дженерал Нюклиър Корпорейшън" (China General Nuclear Corporation – CGN), министърът на енергетиката Теменужка Петкова се е срещнала с нейни представители в София и им е представила проекта за АЕЦ "Белене" като възможност за съвместна работа. Това стана ясно от прессъобщение на енергийното министерство в сряда.

Според него, Петкова е запознала китайската корпорация с виждането на българското правителство, че АЕЦ "Белене" може да се строи само при наличие на стратегически инвеститор, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на произведената енергия. От CGN са се интересували за решаването на проблема с арбитражното решение за плащане от страна на НЕК на 620 млн. евро на руската "Атомстройекспрот" за произведено и неплатено оборудване за прекратения през 2012 г. проект за строежа на АЕЦ "Белене".

Петкова е обяснила, че българската страна има готовност да води разговори с потенциален инвеститор, който би проявил интерес към реализацията на АЕЦ "Белене". На китайците е била предоставена информация за параметрите на прекратения ядрен проект, както и за вече изградената към него инфраструктура, издадените разрешителни и лицензи, допълниха от министерството. Не не съобщава обаче какво следва нататък.

Проведената сега среща потвърждава информацията на Mediapool, че обявеният в средата на юли от Петкова и вицепремиера Томислав Дончев нов инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене" е от китайска корпорация, която ухажвахме да участва в строежа на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технологията на американската "Уестингхаус" AP-1000 и която дори бе на оглед в атомната централа. След арбитражното решение обаче е преценено, че е по-добре китайците да бъдат привлечени за АЕЦ "Белене", където вече са похарчени над 3 млрд. лв. и е на по-напреднал етап на реализация с одобрение от ЕК и издадени някои разрешителни.

CGN е собственост на държавната "Стейт Нюклиър Пауър Технолоджи Корпорейшън" (State Nuclear Power Technology Corporation – SNPTC) която държи китайския ядрен бизнес и с която всъщност се преговаряше за VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" CGN също така е партньор на френската "Е Де Еф" (EDF) в британския ядрен проект "Хинкли Пойнт", около чиято реализация обаче възникват все повече проблеми.

Освен това не е много сигурно дали ухажваният инвеститор е склонен да се включи в АЕЦ "Белене" при положение, че за VІІ блок от страна на китайците е поискан дългосрочен договор на фиксирани цени на тока.

CGN експлоатира 16 ядрени блока в Китай, други 12 реактора са в процес на изграждане, както и шест центъра за ядрена научна дейност. Към 2015 година инсталираната мощност в ядрена енергия от корпорацията е над 17 GW.

Макар премиерът Бойко Борисов да обяснява, че рестартът на АЕЦ "Белене" е единствения възможен ход за минимизиране щетите от направените досега в него инвестиции, българското правителство все още не е предприело никакви конкретни мерки в тази посока. Преди седмица Теменужка Петкова обяви, че ще бъде изготвен икономически и правен анализ на всеки от възможните варианти за АЕЦ "Белене", на чиято база да се вземе консенсусно решение.

Преди това Борисов заяви, че експерти ще проучват как в проекта да влязат частни инвеститори с различни варианти за дял на държавата – 50 процента, миноритарен дял, златна акция, тъй като "няма друго решение".

По предишни изявления на председателя на парламентарната енергийна комисия и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ до началото на новата сесия на Народното събрание трябва да има яснота как ще се привличат частните капитали в ядрения проект. Спорен него това е най-добре да стане чрез приватизация на активите и пасивите на обособено дружество АЕЦ "Белене".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес