Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Петкова увери миньорския протест, че държавните ТЕЦ и мини ще работят

БЕХ вече купил четвърт от СО2 квотите за въглищната централа, която чака безсрочно изключение от европейските екоправила

8 коментара
Петкова уверила,че няма да има съкращения в държавнит еТЕЦ и мини, сн. МЕ

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви пред протестиращите в Раднево миньори и енергетици, че държавната въглищна централа "Марица Изток 2" и захранващите я със суровина също държавни мини "Марица Изток" ще продължат да работят и няма да има съкращения в тях. Тя дори каза, че се очаква топлоелектроцентралата да получи безсрочно изключение от новите европейски екоправила, влизащи в сила от 2021 г., което ще ѝ позволи да работи.

Демонстрацията на синдикатите в двете енергийни дружества е заради тежкото им финансово състояние и опасенията, че могат да спрат работа заради по-строгите европейски екоправила за допустимо замърсяване на въздуха от големите горивни инсталации. Държавната ТЕЦ е на загуба от 265 млн. лв., а мините през последното тримесечие успяха да преодолеят загубата от над 3 млн. лв. за полугодието и излизат на печалба от над 3.5 млн. лв., която е обаче в пъти по-малка от регистрираната преди година.

За разговор с протестиращите на място в Раднево е отишла министър Петкова и обявила, че една четвърт от необходимите въглеродни квоти за работата на ТЕЦ "Марица изток 2“ вече са закупени, а до 21 декември "Български енергиен холдинг“ ще купи всички останали емисии, които дружеството трябва да впише в националния регистър до април 2019 г., за да не бъде глобено със солени суми за надвишаване на позволеното му замърсяване на въздуха. Става въпрос за общо необходими за 2018 г. 8.6 млн. тона, от които сега са купени 25 на сто.

Петкова обясниха на недоволните енергетици, че това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на Мини "Марица Изток“, които я снабдяват с въглища. Тя ги уверила, че двете дружества "категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа“, съобщиха от пресцентъра на Министерството ан енергетиката.

"Без централите в маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност“, заявила още тя пред протестиращите в защита на работните си места и ги уверила, че няма да има съкращения сред тях.

Петкова обяснила също така, че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица изток 2“.

Изключения от влезлите в сила нови изисквания на Европейския съюз за пределно допустимите нива на замърсяване със серен двуокис, азотни окиси и живак могат да бъдат предоставени, ако съответната мощност докаже, че необходимите за спазването на нормите инвестиции имат тежка социална цена и ще  доведат до съществено поскъпване на тока.

Преди месец зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова бе категорична, че подобна дерогация може да се даде най-много до 2030 г., макар Теменужка Петкова да твърди, че тя може да е безсрочна. От Изпълнителната агенция по околна среда, която взема решенията за изключение от европравилата за конкретните мощности, посочиха в сряда пред Mediapool, че актуализацията на комплексното разрешително за дейност на въглищната централа действително ще е безсрочна, но реално плановете на Еврокомисията са на всеки осем години да актуализира екоизискванията си. Освен това ТЕЦ "Марица Изток 2" няма да получи пълна дерогация за емисиите на обхванатите от нормите на Брюксел вредни вещества, а на част от тях и ще трябва да инвестира средства в постигането на останалите пределно допустими норми. Каква е сумата и откъде ще я осигури силно закъсалата финансово централа, не е ясно.

Общественото обсъждане на промяната на комплексното разрешително на въглищната централа е приключило на 25 ноември. Сега предстои агенцията по околна среда да се запознае със забележките по актуализация и да реши дали те са важни, за да ги отрази в бъдещото решение за комплексното разрешително. Вероятно то ще е факт до края на тази или в началото на 2019 г..

Според министър Петкова то ще позволи на държавната ТЕЦ да работи при тези параметри.

"Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи“, каза енергийният министър.

Тя запознала присъстващите миньори с официалната позиция на страната за предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени. Тя гласи, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии, посочват от енергийното ведолство.

Енергийният министър припомнила още, че България оспорва решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента нашата страна и Полша водят дело срещу ЕК. Тя уверила също така всички работещи миньори и енергетици от маришкия басейн, че правителството осъзнава важността на целия комплекс и полага всички необходими усилия за осигуряване на безпроблемната му работа в бъдеще.

От съобщението на ведомството не става ясно дали Петкова е поела ангажимент да изпълни искането на миньорите до края на февруари правителството да разработи и внесе програма за стабилизация на комплекса “Марица Изток” и за нова енергийна стратегия до 2050 г.

“Възмутително и неприемливо е държавата да отритва двете си най-големи енергийни дружества, произвеждащи повече от 45% от електроенергията в страната”, заявиха от КНСБ в декларация по повод протеста.

“Последните опити за спасяване на Комплекса “Марица Изток” от дълбокия финансов дефицит не будят доверие – от една страна се предлагат решения, които ще доведат само до прехвърляне на проблема и върху стабилни дружества, а от друга се обсъждат действия, които са твърде отдалечени във времето”, се казва в декларацията.

Синдикатите спешно настояват за адекватна позиция на държавата за осигуряване на бъдещето развитие на комплекса до изчерпване на въглищните запаси. Другото искане е държавата да поеме траен ангажимент за съставяне на механизъм за компенсиране на загубите от въглеродни емисии на “ТЕЦ Марица Изток 2”.

По тази тема също не се съобщава нищо в информацията на Министерството на енергетиката.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Калико Джо
  #8

  Едно време така тровеха въздуха на София с губещия мастодонт Кремиковци щото нямало работниците какво друго да правят. Сега същото се повтаря с Марица Изток 2. Ние последно социалистическа или пазарна икономика ли сме? И за бъдещето на планетата не ни ли пука въобще?

 2. Krasimir
  #7

  А защо България не притежава квоти? Нашата икономика е най-енергоемката в ЕС и да се спестява енергия (и емисии ) у нас би трябвало да е по-лесно, отколкото в развитите икономики. Следователно, ако има политическа воля можем да притежаваме спестени емисии!

 3. Лизи Гугуткова
  #6

  Ilian Vassilev
  Всеки момент ще бъде обявено решението на Дирекция Конкурентноспособност ЕК /комисар Вестагер/ по анти-тръстовото дело срещу БЕХ, Булгартрансгаз и Булгаргаз.
  Да няма изненадани. Особено онези юнаци от Парламента, които блокираха усилията на министър Петкова да се договори.

  Глобата се очаква да бъда доста солена, и може сериозно да компрометира репутацията и най-вече инвестиционните планове и финансовото състояние на засегнатите компании.
  Липсата на професионализъм си има цена.

  Няма

 4. Чалгаристан
  #5

  Т.е. замърсяването на въздуха и занапред ще е приоритет за ГРОБ.

 5. Практик от София
  #4
  Отговор на коментар #2

  За оперативното изтриване на комент номер 1 ти стискам десницата, колега Мони !С уважение - Практика

 6. Практик от София
  #3

  Българската атомна централа "Козлодуй" работи с руско ядрено гориво. Русия е единствения доставчик на природен газ за България. Руският нефтен мастодонт "Лукойл" притежава рафинерията в Бургас - най-голямото българско предприятие. За десет години от България към руски юридически лица под формата на отрицателно салдо са се оттекли над тридесет милиарда евро.
  "Енергетика, банки, недвижими имоти - Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика. Тази зависимост излиза на България твърде

 7. Лизи Гугуткова
  #2

  Близо половин милиард лева финансова инжекция от БЕХ за ТЕЦ "Марица Изток 2" Държавният холдинг отново ще плати квотите за парникови газове на закъсалия ТЕЦ Данните за финнасовото състояние на ТЕЦ "Марица Изток 2" обаче са обезкуражаващи. Централата завърши полугодието със 122 млв. лв. загуба. Освен това вече дължи на БЕХ над 600 млн. лв., отделно има заеми за 270 млн. лв., които не може да обслужва и лихвите за просрочие растат. В отчета за шестмесечието от държавния ТЕЦ бяха посочили, че не могат дда работят, ако не получават финансова подкрепа от шапката БЕХ. Допълнителен кредит от близо половин милиард лева би изправил дружеството в напълно реална ситуация на несъстоятелност.

 8. Коментарът е изтрит в 12:34 на 28 ноември 2018 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.