Петкова увери посланик Мустафа, че двете американски ТЕЦ са стратегически за България

Петкова и Мустафа, сн. МЕ

Двете т.нар. американски топлоелектрически централи в България – "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "Ей и Ес Гълъбово" са от стратегическо значение за българската електроенергийна система. Това е заявила министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред новия посланик на САЩ у нас Херо Мустафа, с която са се срещнали в понеделник.

"Уверена съм, че в рамките на конструктивен диалог с колегите от "КонтурГлобал Марица Изток 3" ще постигнем балансирано решение в интерес и на двете страни", казала Петкова по повод взетото решение на правителството да се започнат преговори с компанията за разваляне на дългосрочния договор за изкупуване на тока от въглищната централа..

Двете са потвърдили, че ще работят за продължаване на стратегическото партньорство между двете страни в енергийния сектор. Приоритет както за правителството на Република България, така и за американската страна, е гарантиране на енергийната сигурност чрез диверсификация на доставките на ресурси, посочва се в съобщение на енергийното министерство..

Петкова е запознала посланика със свършеното по реализацията на проекта за изграждане на газовата връзка между България и Гърция. Херо Мустафа е приветствала постигнатия напредък и подчертала, че САЩ очакват завършването на газовата връзка в срок.

"В момента се работи усилено по трасето на газовата връзка. Крайният срок, към който се стремим за въвеждане на проекта в търговска експлоатация, е втората половина на 2020 г.", уверила министър Петкова.

По думите ѝ с извършените през юни първи доставки на втечнен природен газ от САЩ страната ни е направила още една важна крачка към постигане на реална диверсификация.

Петкова също така изразила увереност, че заявеното участие от страна на американската компания "Дженерал електрик" при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети, включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформатори и други, е ясен знак за инвеститорския интерес към проекта АЕЦ "Белене".

"Целта на българската страна е проектът да гарантира енергийната сигурност в региона", казала още енергийният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес