Петкова за газовата глоба от ЕК: Не е за нарушение, а за съмнение

Нинова нападна Борисов, че набеждава ЕК, за да си спаси кожата. Делян Добрев й припомни, че и БСП е гласувала в парламента да не се признава вина

Теменужка Петкова, сн. БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова смята, че Европейската комисия е глобила България за държавен газов монопол не защото са били нарушени антитръстовите правила на ЕК, както твърди Брюксел, а защото Европейската комисия смятала, че има риск за достъпа на трети страни до газовата инфраструктура и имала други съмнения, които си били нейни.

Преди два дни Брюксел глоби със 77 млн. евро държавния "Български енергиен холдинг" и дъщерните му "Булгаргаз" и "Булгартрангаз" заради това, че са злоупотребявали с господстващо положение и са пречили на частни фирми да получат достъп до газопреносната мрежа, за да могат да участват на вътрешния пазар, както и че не са им позволили да съхраняват свое гориво в газохранилището в Чирен. Петкова и премиерът Бойко Борисов обявиха, че единственият начин да избегнат глобата е било да се съгласят на приватизация на газовия оператор "Булгартрангаз" (БТГ), който притежава газопреносната мрежа на страната. Според тях това било недопустимо и "национално предателство". Във вторник обаче еврокомисарят Маргрете Вестагер обясни, че ЕК не е искала на всяка цена продажбата на газовата ни мрежа, а преструктуриране на БЕХ и  най-вече изваждането на доставчика и оператора на газовата мрежа от шапката на енергийния холдинг.

В сряда Петкова продължи да твърди, че Брюксел са притискали правителството да продаде БТГ. Според нея държавните дружества не са извършвали никакви нарушения (от които се оплака "Овергаз" пред Брюксел и започна наказателната процедура, довела до глобата).

Структурата на БЕХ отговаряла на евроизискванията

Енергийният министър коментира пред журналисти, че структурата на БЕХ изцяло отговаря на европейските изисквания, а газовият оператор е сертифициран от ЕК.

"Тази структура изцяло отговаря на европейските изисквания, но комисията смята, че този модел не е най-удачен. През тези три години разговори на различни нива – политически, експерти, многократно сме обсъждали различни варианти за изход от ситуацията. Предложили сме изваждане на "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" не само от БЕХ, но и от структурата на Министерството на енергетиката и да минат към друго министерство, но според ЕК така пак се запазва държавният контрол върху дружествата, дори и да са извън БЕХ и Министерството на енергетиката",  коментира Теменужка Петкова.

"Ние не можем да си позволим други действия и стъпки, които застрашаван нашата енергийна сигурност. Дори предложихме в "Булгартрансгаз" с миноритарен дял да участва друг оператор, което да даде на ЕК гаранции за спазване на европейските правила, но това бе отхвърлено", допълни тя.

В отговор на въпрос на Mediapool защо се различават твърденията от страна на Вестагер и нейните и кой лъже Петкова декларира: "Аз винаги казвам истината и това, което сме водили като разговори - не съм била сама, а с колеги. Има кореспонденция по темата".

"В момента от правна гледна точка и от гледна точка на еврозаконодателството двата преносни оператора ("Булгартрансгаз" и "Електроенергийния системен оператор", който също е под шапката на БЕХ) отговарят на изискванията и наказанието не е защото се нарушават правилата, а защото има риск за достъпа на трети страни до инфраструктурата и други съмнения, които са съмнения на комисията", каза Петкова.

Томислав Дончев: Брюксел не прие нито един от нашите десетки варианти

Темата бе коментирана и от вицепремиера Томислав Дончев по време на правителственото заседание. Според него преговорите с ЕК са били "тежки, дълги преговори на всякакво ниво".

"Обсъждани бяха, без преувеличение, десетки варианти за мерки, които България да предприеме, и поведенчески мерки. Дружествата в газовия сектор, тук се има предвид "Булгаргаз“, "Булгартрансгаз“ по какъв начин да си променят поведението на пазара", каза Дончев. "От българска страна неведнъж бяха предлагани всякакви варианти за реорганизация на въпросните дружества. Смяна на принципала, извеждане на едно от дружествата от състава на БЕХ, които не бяха приети. Настояването на колегите от Европейската комисия беше, че трябва да бъде променен контролът върху поне едно от двете ключови дружества, със силни предпочитания към "Булгартрансгаз“, казва Дончев, цитиран в публикувана стенограма от заседанието.

"На финална фаза от преговорите от българска страна бяха предлагани, какви ли не варианти, които да гарантират прозрачност, контрол, създаването на второ ниво на надзор, мениджмънт, участие в борда на доказани европейски експерти. Но, предложението на Европейската комисия е, че единствената гаранция за липса на сговаряне и неизкривяване на пазара е смяна на собствеността на дружеството, чрез продажби на мажоритарен дял на стратегически инвеститор – друга европейска компания, което няма как да бъде прието от българска страна", заявява той.

"Комисията искала от нас само 20 процента. Не е вярно! Ние повече от веднъж сме предлагали опцията миноритарен дял да се обсъжда. Тя не беше приета с аргумента, че миноритарен дял не води до контрол върху дружеството", казва вицепремиерът.
 
Разминаванията в твърденията от Брюксел и от София относно газовата глоба провокира и парламентарен сблъсък между управляващата ГЕРБ и опозиционната БСП в сряда.

Нинова за Борисов: Спасява си кожата

"Да критикуваш ЕС е нормално, но да набеждаващ ЕК в нещо, което не е искала, за да си спасиш собствената кожа, е антиевропейско", каза от парламентарната трибуна чрез декларация на БСП лидерката на партията Корнелия Нинова.

"Какви са изводите от тази ситуация. БЕХ е извършил незаконни действия. Еврокомисията е реагирала, българското правителство - не. В резултат на това, на България се налага глоба от близо 150 млн. лв. За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони на правителството си, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Както е видно от изявлението на европейския комисар такова условие не е имало. Резултатите от това положение за България и Бойко Борисов – ГЕРБ и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал", допълни тя.

Нинова посочи, че подкрепя позицията на правителството, че БТГ не трябва да се приватизира, но след изявлението на еврокомисаря Вестагер става ясно, че такова условие не е било поставяно.

Според нея правителството не е защитник на националния интерес, а са хора, некомпетентни да управляват енергетиката и страната. Тя цитира поискана от БСП справка от финансовото министерство за колко пари е била осъдена България при управлението на ГЕРБ на незаконни действия на правителството, според която български граждани са осъдили представители на правителството за нарушаване на техните права за 15 563 961 лв.

Делян Добрев: Снакцията обхваща управление на различни партии

В отговор депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев посочи в декларация на своята партия, че "много е важно да не се използват важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти".

"Това е казус, който се развива в последните три-четири години. Нарушение, което ЕК твърди, че България е направила в периода 2007-2015 г. През тези години са управлявали всички правителства. Много е жалко да се използват такива важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти. В Народното събрание през последните две години сме правили редица изслушвания по тази тема и на открити, и на закрити заседания. Ако г-жа Нинова като лидер на най-голямата след ГЕРБ парламентарна група в парламента имаше желание да се запознае с казуса, щеше да получи от своите колеги, че на закрити заседания не само следихме, но Народното събрание два пъти взема решение по този казус“, заяви Добрев.

БСП спекулира, че българите ще плащат глобата на БЕХ - няма как 77 млн. евро да влизат в крайните цени, допълни още Делян Добрев.

"Народното събрание задължихме Министерски съвет да обжалва едно евентуално негативно решение на ЕК на налагането на глоба. Освен това спекулирате с това, че едва ли не, глобата като се плати от трите дружества, това ще излезе от джоба на българските данъкоплатци. Изобщо не е вярно, защото глоби, каквито и да са те, не са ценообразуващ елемент във формулата на КЕВР“, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес