Петкова за "Турски поток": Съвестно си работим, няма проблем

Една от секциите на газопровода, която се строи у нас, сн. БГНЕС

Проектът за газопровода "Турски поток" в България не е под заплаха, България си върши съвестно работата, няма проблем. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по повод обвинението на руския президент Владимир Путин от преди два дни, че България умишлено и под давление бави изграждането на трасето.

Тя отказа да коментира думите му, но обясни, че България съвестно изпълнява своите ангажименти за реализацията на проекта.

"Работим така както предвижда договора. Забавяне няма. Забавяне има по отношение на целия процес по подписване на договора", посочи министър Петкова.

Тя припомни, че договорът за изграждане на стойност над 3 млрд. лв. бе подписан на 18 септември тази година. Оттогава до сега се работи непрекъснато, но всички дейности по прилагането на директивата за природния газ, по провеждането на обществените поръчки за избор на изпълнител и обжалванията по тях, отнемали време. "Към момента се работи на трасе от 150 километра, на три отделни лота, доставени са тръбите за всички 150 километра", каза още енергийният министър.

"Разчистен е хумосният слой. Изкопани са траншеи. Знаете, че бяха изградени и въведени в експлоатация първите 11 км от турско-българска граница до компресорна станция "Странджа", които на практика осигуряват възможност ние да се свържем с проекта "Турски поток" на турска територия. Изградихме и газоизмервателна станция. В процес на изграждане са и две компресорни нови станции. Работата по проекта не е спряла", увери Петкова и също като премиера заяви, че се строи със скорост от 5 км на ден.

Според подписания договор със саудитския консорциум "Аркад" първите 250 км от трасето до Сърбия трябва да са готови до края на май 2020 г. Преди време Петкова бе казала, че се преговаря с изпълнителя за ускорен строеж, но към момента се залага на този срок. Общо трасето е разделено на шест отсечки, всяка то което ще бъде тествана и въвеждана в експлоатация, за да върви възможно най-бързо завършването на тази част от проекта, който трябва да бъде напълно завършен за 605 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес