Петкова заговори за конкурс за шефа на БЕХ

Теменужка Петкова, БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова допусна, че може да има конкурс за избор на следващия шеф на Българския енергиен холдинг.  Тя припомни, че от октомври влиза в сила Закон за публичните предприятия, според който би трябвало в БЕХ да бъде извършен конкурс при избора на нов директор.

"В сегашната ситуация обаче нямаме готовност за извършване на конкурс. Надявам се в скоро време да разрешим този въпрос", коментира Петкова във вторник пред БТВ.

Досега е имало проведен конкурс за директор на БЕХ само при формирането на холдинга, когато е избрана Галина Тошева. След това започват политическите назначения.

Преди ден стана ясно, че БЕХ ще продължи да функционира на автопилот, след като е отменено предвиденото назначение на поста на Мартин Тафров, отговарящ за "Продажба на електроенергия" в АЕЦ "Козлодуй". За Тафров се смята, че представлява ДПС на върха в държавната енергетика

Министър Петкова обясни, че мотивите за оставката на Жаклен Коен, са изцяло лични. "При първия си мандат в БЕХ с г-н Коен имаше проблем със скоростта на разплащане с двете американски централи и заради това имахме разногласие", коментира Петкова.

По отношение на изграждането на АЕЦ "Белене" министърът уточни, че забавянето в процедурата е породено от усложнената ситуация с коронавирусната криза.

"През пролетта имаше сериозни ограничения за пътуване, включително и към страните, откъдето са кандидат-инвеститорите в проекта. Сега търсим възможност как да продължим напред с процедурата и да създадем условия, така че да се гарантира здравето на хората", обясни Петкова. Според нея няма отлагане на проекта "Белене"

Енергийната стратегия на правителството към момента предвяижда въглищни централи да работят до 2030 г с хоризонт до 2050 г., защото това е основна базова мощност. Това може да бъде постигнато единствено при стриктно спазване на екологичното законодателство у нас.

По отношение на природния газ министърът посочи, че за месец септември цената на горивото скочи с най-висок процент и затова Министерството на енергетиката прави проверка, за да се види дали правилно е приложена формулата от споразумението с "Булгаргаз".

"Всичко е изпълнено както трябва", каза министърът.

В момента Министерството на енергетиката и КЕВР извършват проверка в "Топлофикация-София" на база на Закона за енергетиката, отнасящ се за надплатените суми до март 2020 г. До края на октомври КЕВР трябва да излезе с доклад, който да предостави пред Народното събрание.

"Разбира се, освен в "Топлофикация", проверки се извършват и в дружествата за топлинно счетоводство. Но искам нещо друго да кажа и това е, че според мен проблемът с фактурите на "Топлофикация" е по-скоро комуникационен, т.е. в тях няма фактически грешки в определянето на цените, но нека все пак да изчакаме и доклада от проверката", коментира още министър Петкова.

Споделяне

Още от България