Петкратно увеличение на капиталовите разходи за общините иска СДС

Предложение за петкратно увеличение на капиталовите разходи за общините ще направи СДС при второто четете на законопроекта за държавния бюджет 2005. Това стана ясно на диксукия, организирана от сините относно предвидените средства в хазната за догодина. Те искат сумата от 85 млн. лв., която в момента е заложена в правителствения проект, да се завиши на 425 млн. лв. Аргументът им е, че с прекалено ниските средства, предвидени в тазгодишния бюджет за този вид разходи, общините са изостанали много с ремонти на инфраструктурата, които сега трябва да се наваксват.

От Асоциацията на българските градове и региони пък настояха Министерството на финансите да помисли върху идеята в полза на общините да постъпват от 1,5 до 2 на сто от ДДС върху сключените на тяхната територия сделки. Кметът на Плевен Найден Зеленогорски заяви, че така общините ще имат гарантирани приходи. Това предложение обаче ще може реално да се включи едва в промените на данъчните закони за 2006 г.

Всякя година, заради патентния данък, в сивия сектор минават около 10 на сто от занаятчиите, а тази година процентът им е бил 20, заяви като илюстрация за данъчната политика на правителството Рангел Чолаков, председател на Националната занаятчийска камара.

Споделяне

Още от Бизнес