Пето покушение срещу частен съдебен изпълнител

Поредно покушение срещу частен съдебен изпълнител регистрира полицията. На паркинг в центъра на Добрич е взривен автомобил Деу Нубира на местен частен съдебен изпълнител, паркиран пред кантората му. Бомбата е избухнала малко преди полунощ във вторник срещу сряда. По това време собственикът му е пишел отчета си в офиса си. Няма човешки жертви, нанесените щети са само по колата.

Първоначалният полицейски оглед показал, че взривът е самоделен и е поставен в непосредствена близост до колата.

По няколко версии за поръчителите на покушението работят месните криминалисти, като водещата е свързана с работата на частния съдебен изпълнител, който от ноември м.г. е работил по над 270 дела. Сред тях има и такива за дължими суми от 400-600 хиляди лева. 

Това е пето покушение срещу частен съдебен изпълнител след въвеждането на тази фигура в българската правна система в средата на 2006 г. През месец май т.г. първо беше залята с бензин и запалена колата на работещата в окръг Перник Анелия Минчева, а само три дни по-късно със запалителна бутилка бе запален офиса на изпълнителя в Бургас Петър Бакалов.

През октомври 2006 г. пламна офисът на Татяна Кирилова в Плевен, а в центъра на столицата в 9.30 сутринта с бухалка бе пребита колегата ѝ Недялка Ковачева. 

Това предизвика гневна реакция от страна на Камарата на частните съдебни изпълнители, чието ръководство дори проведе среща с ръководството на МВР с искане за бързо залавяне на виновниците. Такива обещания бяха дадени, но всичко приключи дотам.

Съгласно Наказателния кодекс, частният съдебен изпълнител е лице, приравнено на съдията и прокурора и посегателствата срещу него се наказват с възможно най-тежките наказания.

До момента няма установени извършителите на първите покушения срещу съдебни изпълнители от края на 2006 година.

Споделяне

Още от България