Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Петото Велико народно въстание получи солидна подкрепа от Европа

В триъгълника на властта евродепутати от различни страни се обявиха против корупцията

112 коментара
Снимка: Ивайло Николчовски

Петото Великото народно въстание с искане на оставката на премиера Бойко Борисов, правителството му и главния прокурор Иван Гешев получи солидна европодкрепа.

Евродепутати от различни страни изказаха на живо или онлайн  в триъгълника на властта в София своята подкрепа към протестиращите 100 дни българи. Това са Рамона Стругариу от Румъния, Иван Синчич от Хърватия и Пол Танг от Холандия. Участие онлайн трябваше да вземе и Клеър Дейли от Ирландия, но силният дъжд не позволи връзката. Организаторите от "Отровното трио" съобщиха, че това е последният голям протест в този му вид.

На площада имаше хора от Русе, Варна, Ямбол, Ловеч, Хасково, Перник, Димитровград, Бургас, Червен бряг, дошли да изразят недоволството си от властта.

Към основния протест се присъедиха и студените с шествие от Ректората на Софийския университет. Те носеха огромен транспарант с надпис "Оставка", който развяха под прозорците на Министерски съвет. Протестиращите успяха да накарат МВР да пропусне група протестиращи студенти, които преди това охраняващите полицаи опитаха да спрат от участие в митинга на пл. "Независимост" (виж по-долу, б.а.).


Снимка: Ивайло Николчовски

След изказванията в триъгълника на властта протестът отново се насочи към сградата на БНТ, въпреки че тази седмица предаването "Панорама" обяви, че няма да кани политици.

Европа не е сляпа

От евродепутатите първи към протестиращите в София се обърна Иван Синчич от Хърватия.

"Аз съм тук тази вечер, за да кажа, че Европа не е сляпа. Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно. В моята страна, Хърватия, корупцията също е на високо ниво. Правителството спира малкия бизнес, краде фирмите, докара хората до просешка тояга. Това не е само български проблем, корупцията трябва да спре навсякъде", заяви той.

Иван Синчич подчерта, че в родината му, подобно на България, няма върховенство на закона.

"Зная, че сте изморени от бедността, от цялата тази корупция. Но не трябва да спирате, сега е моментът да продължите вашата битка срещу корупцията. Вие вече 100 дни постигате свобода и показвате, че не се страхувате, вие ще вдъхновите и моя народ в Хърватия да се преборим с корупцията", каза той.


Иван Синчич, сн. БГНЕС

Пречат определени медии и политици

"Нещата в България трябва да се променят, пречи корупцията, пречат подкупите. Държава, която не се пребори с тези пороци, не може да просперира. Пречат и определени медии, които изопачават нещата и фактите. И някои политици, които предпочитат версията на мафиоти, олигарси и корумпирани хора", заяви пред протестиращите евродепутатът от Холандия Пол Танг.

"Ако са на нашия път и ни пречат, да се махат", подчерта той.

Той добави, че се възхищава на смелостта на протестиращите да излизат на улицата 100 дни, в които разобличават политиците и корупцията в страната.

Евродепутатът подчерта, че ЕП прие резолюция, която оказва пълна подкрепа на българския народ срещу корупцията. "Ние се борим европарите да не отиват в ръцете на корумпирани правителства, в чиито страни няма свободни медии", заключи Пол Танг.


Пол Танг, сн. БГНЕС

Евродепутът от Румъния Рамона Стругариу (групата "Обнови Европа" в ЕП) се обърна към протестиращите онлайн от Брюксел, като картината бе излъчвана на фасадата на новото Народно събрание, бившия партиен дом.

"Вие трябва да защитавате вашите свободни медии и трябва да гласувате, само по този начин ще имате истинска демократична държава. Не подкпрепяйте тези, които лъжат и крадат. Отидете и гласувайте. Ако нямате некорумпирани политици, създайте ги, ако ги няма изберете от тези, които са на площада. Аз вярвам във вашата сила, ще победите", каза Рамона Стругариу.

Тя посъветва българите никога да не смятат, че политиците са герои.

"Те не са герои, те са там, за да вършат работа. Политиците трябва да са отговорни, за да имате независимо и работещо правосъдие. Трябва да се борят гражданите на България да получават справедливо правосъдие. Да се грижат за хората, а не да пълнят собствените си джобове", каза тя.

Ирландският евродепутат Клеър Дейли не можа да се включи заради проливния дъжд. Очаква се тя утре да участва в 101-ия ден на протестите.

Студенти: Полицията ни спря заради нашия транспарант, но заедно сме тук

Студентите от Софийския университет "Св. Климент Охридски" разказаха, че на идване към протеста полицията ги е спряла заради техния транспарант.

"Полицаите започнаха да ни изискват някакви измислени шлемове. Вие ни помогнахте и отново се доказа, че когато сме много и обединени, сме силни", разказаха те.


Сн. БГНЕС

Студентите са категорични, че младите хора са тази сила, която ще промени статуквото.

"Ние сами решихме да участваме в протеста и да покажем, че студентите са адекватни хора, които могат да мислят. Студентите искаме да дадем нова сила на протеста", обясниха младежите.

"Смятаме, че младите хора имат бъдеще в България. Затова ги призоваваме да се присъединят към протеста, защото иначе няма да се постигне новото начало", казаха те.


Снимка: Георги Кожухаров

Студетите бяха категорични, че не искат да ходят по чужбина. Трябва да очакваме активен публичен дебат за качествено управление и да стане ясно "дали главният прокурор изпълнява функциите си, които трябва да изпълнява или които някои му заповядва да изпълнява", казаха още младите хора.

"Надяваме се студентите да си върнат ролята на коректив и пътеводител на обществото. Искаме конкурентна среда, в която хората да изпъкват чрез личните си качества, а не с познанствата си", заключиха те.

"Който го е страх от прасета, да не ходи на жълтите павета"


Сн. Ивайло Николчовски

Музикантът Васил Гюров също насочи своята риторика към несвободните медии и посочи, че те очернят всеки, опитал да застане на пътя на корумпираните.

Той цитира Бърнард Шоу, според когото "човек не бива да се бори с прасе, защото ще се изцапа и защото на прасето му харесва".

"Но когато всичко около нас е превърнато в кочина, нещата са други. Ще трябва да се изцапаме. Който го е страх от прасета, не ходи на жълтите павета", заключи той.

Пиар експертът Арман Бабикян от "Отровното трио" поздрави протестиращите, които не се плашат от проливния дъжд, изсипал се над столицата.

"Г-н Борисов стои на сухо, а да се надяваме скоро - и на топло", заяви той.

"Има едно лице - Бойко Методиев Борисов, който вместо репутацията на България избра себе си, вместо икономиката и еврофондовете избра себе си, вместо богатството и знанието избра себе си, вместо рухването на собствената си партия избра себе си", добави той.

Към 20.30 часа проф. Велислав Минеков призова протестиращите да се разходят до катедралата "Александър Невски", за да видят истинския парламент.

В "Панорама" не участваха политици, но яйца летяха по БНТ

Заради проведеното тази вечер в София Пето Велико народно въстание в обзорното политическо предаване "Панорама" на БНТ не участваха политици. Въпреки това и тази вечер имаше протест под прозорците на националната телевизия с лозунги "Мутри вън" и "Оставка". Протестиращите поискаха оставката на шефа ѝ Емил Кошлуков. 

Малко преди 22.20 часа напрежението пред БНТ ескалира след като генералът от резерва Димитър Шивиков призова хората да влязат в сградата, за да участват в предаването "Панорама". Мигновено полицията обгради в кордон сградата и успя да удържи напора на протестиращите.

Някои от протестиращите замеряха сградата с яйца, които оцелиха стъклата на партерния етаж. Сред протестиращите се появиха и хора с качулки, които припяваха римувани послания в духа на футболните агитки, но до сериозно напрежение не се стигна.

Към 22.30 часа стоящите на входа на националната медиа полицаи по призив на протестиращите свалиха шлемовете и каските и протеста продължи мирно. 

В последните петъци гражданско сдружение БОЕЦ, "Правосъдие за всеки" и "Демократична България" посрещат с неудобни въпроси и лозунги политици на излизане от сградата на "Сан Стефано". До момента с недоволството на протестиращите се "срещнаха" депутата от ГЕРБ Даниела Дариткова, евродепутатът Андрей Новаков, министрите Деница Сачева, Костадин Ангелов и Десислава Ахладова.

Въстанието започна от Русе

Петото Велико народно въстани започна с протест пред Регионалната екоинспекция в Русе. Събралите се настояха за реални действия за решаване на проблема с мръсния въздух в града.

Хората започнаха да се събират пред сградата още около 07:30 часа сутринта, носеха противогази и плакати с надписи "Спрете геноцида над Русе", "Докога ще ни тровите", "Не на корупцията" и "Оставка".

Те за пореден път поискаха денонощен мониторинг на предприятията, постоянно видеонаблюдение и изграждане на система от датчици за установяване на източниците на неприятни миризми, както и за засичане на посоката на вятъра, за да се определи откъде идва замърсяването.


Протестът в Русе, сн: БГНЕС

Недоволните смятат, че проблемът с въздуха е свързан с корупцията и проблемите с върховенството на закона. Според русенци институциите не са започнали да работят за установяване на източниците на замърсяване на въздуха.

"Ако знаех как, щях да се заема и да го направя. Не знам как, но смятам, че има органи и институции, които трябва да знаят как и аз искам от тях, лично аз - Андриана Николова, гражданинът Андриана Николова, искам от тях да си свършат работата. Затова съм тук", каза пред БНР участничка в демонстрацията.

Третото и четвъртото народно въстание също бяха подгряти от русенци, които блокираха кръговото кръстовище преди Дунав мост.


Протестът в София, сн: БГНЕС

1256 интелектуалци с отворено писмо

Междувременно се разбра, че вече 1256 интелектуалци са се подписало под отвореното писмо с искане за оставките на правителството, главния прокурор, както и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Първоначално под него бяха подписите на 123-ма режисьори, актьори, музиканти, журналисти, учени, професори и преподаватели

Събирането на подписи вече е приключило, а в понеделник писмото ще бъде изпратено на Европейския парламент и някои от големите западни медии.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

112 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Mata hari
  #112

  "човек не бива да се бори с прасе, защото ще се изцапа и защото на прасето му харесва". А какво предлагате? Да го заколим за Коледа ли ?

 2. случайно минаващ
  #111
  Отговор на коментар #109

  Отговорът е само един - нагли комунисти. Мисля, че си заслужава да се оформи една петиция до лицата, които си споменал.

 3. Solar Power
  #110

  WTF ?! Да се прибират,че само разнасят заразите ..... има 4-5 месеца ще има избори да гласуват да не ходят за риба. Точно в момента в предстоящите критични моменти да имаме някакви служебни министри които няма да правят абсолютно нищо за да не ги обвиняват си е просто стрелба в крака....

 4. Коментарът е изтрит в 20:38 на 9 юни 2021 от автора.
  #109
 5. dimitardi100
  #108

  С всеки изминал ден професионалните протестъри напомпват инфлацията на протеста . Вече имаме пълно девалвиране на протестния вот и хипер инфлация на иначе безценното право на свободно мнение, което дава демокрацията .А що се отнася до \"солидната подкрепа от Европа\", и гръмки заглавия като "Велико народно възстание" , дори е смешно да се твърди . Всъщност щеше да е смешно ако не беше жалко .

 6. случайно минаващ
  #107
  Отговор на коментар #98

  А глупостите и предателствата на раданчо колко дълго ще му бъдат натяквани, няма да ти обяснявам. Може пък и да не разбереш.

 7. eagle_eye
  #106

  Хах - както и очаквах! Дежурният трол не е мръднал от форума и е облсужил темата дори с фалшиф реитинг според кефа на шефа му.

 8. полк. Дрангов
  #105

  Ало протестерите: Какво да ви харесват хората? Блокирането на магистрали и кръстовища? Освинането на знакови Обществени сгради? (те не са на ББ а на България) Къртенето на жълтите павета на цар Фердинанд? Биенето на жена с деца и изпочупване на на колата и? Носенето на ковчези и бесилки? Ами това си е обикновен ФАШИЗЪМ! Запознахте с това депутатите-гости?

 9. nabl
  #104

  "Отделяме 504 млн. лв да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности. Благодарение на усилията на екипа на министър Деница Сачева средствата са осигурени по Оперативната програма за храни и ще бъдат достъпни в период от 2021 г. до 2027 г.". Това написа министър-председателят Бойко Борисов в социалната мрежа

  "600 000 ще се възползват от помощта. За първи път сме предвидили и пакети за новородени деца от бедни семейства, които ще получат най-необходимото

 10. olele
  #103

  мисля, че точно тези протестиращи са онези хора , които вкараха Мухобойко в парламента за трети път, дано не успеят и четвърти.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.